Начало MotoGP News Винялес триумфира в надпреварата в Остин, Акоста отново на подиума

Винялес триумфира в надпреварата в Остин, Акоста отново на подиума

153
0
Маверик Винялес
Маверик Винялес, снимка Априлия

Маверик Винялес триумфира в Гран при на Америките в MotoGP. Пилотът на Априлия потегли от полпозишън и записа първи успех в основно състезание от 2021 г. насам. Винялес също така стана първият пилот в модерната история на шампионата, който печели с три различни производителя. Втори и трети в състезанието на пистата в Остин финишираха Педро Акоста (Tech3 GasGas) и Енеа Бастианини с Дукати.

Остин приема третия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Домакин на събитието е пистата „Circuit of the Americas“ с дължина 5.513 км и разположена в щата Тексас. Състезанието се провежда под името „Гран при на Америките“

Вчера се проведоха квалификацията и спринтовата надпревара на пистата в Остин. Победител и в двете стана Винялес. Състезателят на Априлия показва изключителна скорост от началото на уикенда и е фаворит за спечелването и на самата Гран при.

Чудесни условия посрещнаха пилотите и отборите преди началото на състезанието в Остин. Температурата на въздуха беше 27 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 42. Влажността беше малко над 50 %, а вероятността за валежи бе на практика нулева.

Винялес имаше ужасно потегляне. Испанецът загуби поне 10 позиции и потъна назад. Той също така беше близо до контакт с някои от своите съперници. Акоста имаше най-добра стартова реакция и поведе, следван от Марк Маркес, Баная, Мартин, Милър, Бастианини, Ринс, Алекс Маркес и др.

Акоста водеше след първите 3 тура от надпреварата в Остин. Младият испанец отново се представяше на изключително високо ниво и се защитаваше от атаките на Мартин. Трети се движеше Баная, следван от  Марк Маркес, Милър, Бастианини, Алекс Маркес, Винялес, Ди Джанантонио и Ринс. Пилотът на Априлия си проправяше път напред след ужасното начало на състезанието.

Мартин водеше 14 тура преди края на състезанието в Остин. Пилотът на Прамак Дукати имаше минимален аванс пред Баная. Двукратният световен шампион беше изпреварен от Акоста. Четвърти беше Марк Маркес, следван от Милър, Бастианини, Винялес и Алекс Маркес

Маркес поведе колоната 10 тура преди финала. Пилотът на Грезини Дукати търси първи успех от края на сезон 2021. За нещастие радостта на испанеца беше твърде кратка, след като той падна няколко завоя, след като зае първото място. Така лидер отново стана Акоста. Същевременно Винялес спечели няколко позиции и се доближи до водещата група.

8 тура преди финала Винялес изпревари Акоста и зае първото място. Състезателят на Априлия веднага започна да трупа аванс спрямо новобранеца, който на свой ред трябваше да се защитава от атаките на Бастианини и Мартин. Междувременно от състезанието отпаднаха още Алекс Ринс (Ямаха), Йохан Зарко (LCR Хонда), Жоан Мир (Хонда) и Франко Морбидели (Прамак Дукати).

Винялес в крайна сметка финишира на първа позиция в Остин. Испанецът стана първият пилот в модерната история на MotoGP, който печели с три производителя (Сузуки, Ямаха и Априлия).

Втори и трети финишираха Педро Акоста и Енеа Бастианини. Подобно на Портимао, двамата отново се качиха на подиума, макар и с разменени позиции. Четвърти и пети в старта на пистата в Остин финишираха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Франческо Баная с Дукати. Шести остана Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати), следван от Алейш Еспаргаро (Априлия), Марко Безеки (VR46 Дукати), Брад Байндър (КТМ) и Раул Фернандес (Тракхаус Априлия). Топ 15 допълниха Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия), Фабио Куартараро (Ямаха), Джак Милър (КТМ), Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas) и Алекс Макрес (Грезини Дукати).

Мартин остава на първа позиция във временното класиране с актив от 80 точки. Втори е Бастианини с 59, следван от Винялес (56), Акоста (54) и Баная (50).