Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Високата консумация на гориво попречила на Алонсо

Високата консумация на гориво попречила на Алонсо

96
0

Консумацията на гориво е попречила на Фернандо Алонсо да запише по-добро класиране и да спечели точки в отминалата Гран при на Германия. Това сподели пилотът на Макларън, който завърши 12-и. Испанецът се движеше на 10-а позиция към края на надпреварата, но в последните обиколки бе задминат от Серхио Перес и Естебан Гутиерес. По думите му в последните турове той е трябвало да пести постоянно бензин, което е довело до спадане на темпото му.

„След всички битки в първата част от състезанието, в края трябваше да пестя много гориво, обясни Алонсо. – Мисля, че в края завършихме със 100 грама гориво, като използвахме всички останали позволени 99.9 кг. Бях много близо до това да останем без бензин.”

Алонсо също така заяви, че е недоволен от подбирането на радио съобщенията, които да бъдат излъчени в ефир. В събота испанецът бе недоволен от един от болидите на Ферари, който се озова пред него в квалификацията и оплакването му бе пуснато по телевизията. Същото се случи и след саркастичното му изявление към тима, че при следващия питстоп ще загуби още една позиция, която обаче отново ще навакса на пистата.

„Не се оплаквам толкова, колкото хората си мислят. Аз почти не говоря по радиото, каза испанецът, според който само негативните съобщения се излъчват. – Загубих няколко секунди при питстопа, но няма проблем. Изглежда има тенденция да се излъчват на живо моите радио съобщения. В края на състезанието поздравих тима за свършената работа и не мисле, че това беше пуснато в ефир.”

Другият пилот на Макларън Дженсън Бътън завърши 8-и, като в края изпревари Валтери Ботас от Уилямс. Британецът призна, че през по-голямата част от състезанието е трябвало да пести гориво. „Постоянно гледах към волана, за да виждам колко гориво трябва да пестя, а Фернандо беше зад мен. Той бе на 6-7 сек зад мен в един момент и след това изведнъж се озова плътно зад мен. После обаче бързо изчезна, защото според мен осъзна, че и той трябва да пести гориво.”