Начало Избрани Високата надморска височина в Мексико ще подложи на изпитание новите гуми на...

Високата надморска височина в Мексико ще подложи на изпитание новите гуми на Пирели

742
0
Гран при на Мексико 2022
снимка, Пирели

Гран при на Мексико е кръг №20 от сезон 2022 в световния шампионат на F1. Състезанието се провежда на пистата Аутодромо Ерманос Родригес. Трасето с дължина 4.304 км, има 17 завоя и е разположено в покрайнините на Мексико Сити.

В Мексико Пирели ще предостави от гамата си смесите С2, С3 и С4, които съответно ще са хард, медиум и софт.

Италианската компания отново ще използва втората свободна тренировка за тестове на гумите за сезон 2023. Заради това сесията ще бъде с дължина 90 минути вместо традиционните 60.

Тестовете в Мексико ще помогнат на Пирели за допълнително прецизиране на смесите за следващата година, преди отборите да изпробват окончателните версии след Гран при на Абу Даби. Цялата FP2 ще бъде посветена на теста на гумите. Първоначално Пирели определиха Сузука като място за изпитания на новите смеси. За съжаление, атмосферните условия на японското трасе не бяха подходящи за използването на сликове.

Ако даден отбор използва млад пилот за FP1, той има право да изпълни собствената си програма в първата част от FP2, преди да се съсредоточи върху теста на гумите. Прототипните смеси на Пирели могат лесно да бъдат разпознати, тъй като няма да имат цветна маркировка върху страничните стени.

Гран при на Мексико се провежда на изключително висока надморска височина- 2238 метра. Разреденият въздух на пистата Аутодромо Ерманос Родригес оказва влияние върху двигателите, както и върху аеродинамиката. Причината за това е генерирането на по-малко притискаща сила, особено при по-ниски скорости. При тазгодишните подове с граунд ефект ще бъде интересно да се отбележи влиянието върху притискащата сила в сравнение с миналата година.

В Мексико има доста големи температурни колебания през деня, дори в рамките на няколко часа. Те влияят на термичната деградация. Това е важен параметър, който отборите ще трябва да следят внимателно. Еволюцията на пистата е висока, тъй като тя не се използва толкова много през останалата част на годината.

характеристики на пистата в Мексико
снимка, Пирели
налягания в гумите на Пирели
снимка, Пирели

Времето на пистата Аутодромо Ерманос Родригес по принцип е слънчево, сухо и без валежи. Според предварителните прогнози, атмосферните условия по време на Гран при на Мексико 2022 ще са без дъжд. Все пак има вероятност за превалявания в събота следобед.

„През сезона нашите гуми трябва да се справят с голямо разнообразие от условия в зависимост от индивидуалните характеристики на всяко място. Ако погледнете назад към последните две състезания, в Сузука ставаше дума за странични сили, а в Остин имаше добър аеродинамичен баланс. Този уикенд в Мексико акцентът е върху сцеплението и спирането. Пистата „Ерманос Родригес“ не предлага голямо сцепление. Енергийните изисквания към гумите са сравнително ниски. Причината за това е, че автомобилите не генерират много притискаща сила в разредения въздух на голяма надморска височина, особено в бавните завои. Тази година трасето може да бъде по-ограничено от предните гуми, тъй като настоящото поколение автомобили има склонност към недозавиване в бавните завои, които не са никак малко в Мексико“, сподеи спортният директор на Пирели за F1 Марио Изола.

„Това може да доведе до известно приплъзване на предните гуми. Поради естеството на мястото на провеждане на състезанието, пистата има склонност да се отличава с прашна повърхност и висока еволюция. Разбирането на това и точното загряване на гумите вероятно ще бъдат ключът към успеха.“