Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Виза РБ отправи сериозни критики към Магнусен

Виза РБ отправи сериозни критики към Магнусен

1760
0
Юки Цунода (Виза РБ) и Кевин Магнусен (Хаас)
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Виза РБ отправи сериозни критики към Кевин Магнусен. Спортният директор на тима Алан Перман дори поиска да обсъди с ФИА „безразсъдното каране“ на датчанина. Ръководителят на Виза РБ Лоран Мекис също не беше никак доволен от поведението на Магнусен.

Магнусен получи две наказания в Гран при на Саудитска Арабия. Първо той беше санкциониран заради контакт с Александър Албон. След това опитният датчанин водеше борба с Юки Цунода и се защитаваше доста агресивно. Магнусен дори излезе с четирите гуми от очертанията на пистата и получи ново 10-секундно наказание

Дефанзивното каране на Магнусен помогна на съотборника му Нико Хюлкенберг. Германецът успя да натрупа достатъчно аванс, за да направи спиране в бокса и да се върне на 10-то място. По този начин той донесе първата точка за Хаас през сезон 2024. Същевременно Магнусен финишира 11-ти, но бе преместен с едно място назад заради наказанията.

Самият Цунода не беше никак доволен от тактиката на Хаас. Пилотът на Виза РБ вярва, че е пропуснал възможност да се бори за точки.

„Беше доста разочароващо. Вероятно грешката ми беше, че пропуснах Кевин пред себе си“, каза Цунода.

„Но в същото време той ме изпревари и с четирите колела извън [пистата]. Добре, той получи 20 секунди наказание, но от друга страна шареше по цялото трасе. Това е малко несправедливо, но в същото време истината е, че аз го изпуснах, така че в крайна сметка грешката е изцяло моя. Наистина се борихме с темпото от самото начало и нямах много сцепление. Трудно ми беше дори да остана на пистата“, добави пилотът на Виза РБ.

Ръководството на базирания във Фаенца тим също не беше никак доволно от поведението на Магнусен. Спортният директор на отбора Алан Перман не беше очарован от прекомерно дефанзивната тактика на датчанина, както и от нечестното предимство, което той получи в битката си с Цунода

„Стартирахме с гуми медиум, а когато излезе колата за сигурност пратихме Цунода в бокса за твърдата смес. Това, което се случи след това, беше малко трудно да се приеме“, каза Перман.

„Магнусен излезе от трасето, за да се постави умишлено пред Юки и след това го забави с близо две секунди на обиколка. Това позволи на Хюлкенберг, който още не беше спрял, да създаде разлика и разбира се, да влезе в бокса и да се върне пред всички коли отзад.“

„Според мен това не е правилно и е самото определение за неспортсменско поведение. Сигурен съм, че ние и другите отбори ще разговаряме с ФИА по този въпрос в следващите състезания“, каза още спортният директор на Виза РБ.

Ръководителят на тима Лоран Мекис беше също толкова разочарован от този ход.

„Юки се бореше за място, което можеше да бъде P10“, заяви Мекис. „След това той бе изпреварен от Магнусен, който пресече пистата, за да го направи. После той забави всички останали, за да позволи на съотборника си да отвори пролука, за да се върне от бокса пред всички останали. Това обезсмисли наказанието, наложено на Магнусен, тъй като то унищожи състезанието на Юки“, добави френският специалист.

Другият пилот на Виза РБ Даниел Рикиардо финишира на 16-та позиция. Австралиецът се завъртя в заключителната фаза от надпреварата в Джеда. Това обаче не оказа влияние върху класирането му.

Понастоящем Виза РБ заема деветото място при конструкторите с актив от 0 точки. Отборът от Фаенца изживява едно трудно начало на сезона и определено не оправдава предварителните очаквания.