Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Волф: Ако един департамент не е на ниво, то вината е моя....

Волф: Ако един департамент не е на ниво, то вината е моя. Нямаме култура на обвинение към отделни хора

2318
0
Тото Волф
Тото Волф; снимка: Андро Дюлгерян

Тото Волф не възнамерява да напуска отбора на Мерцедес и спортния департамент на щутгартския концерн, заяви самият той. Ръководителят на осемкратните световни шампиони от Бракли за пореден път разясни работната култура, която наложи още, когато пое тима. Понастоящем той е и съсобственик в F1 екипа с равен дял с Даймлер и Инеос. Освен това отговаря за всички спортни програми на Мерцедес.

През изминалия сезон 2023 във Формула 1 Волф често бе обвиняван – основно от Еди Джордан, че демонстрирал нелоялност към екипа на Мерцедес, твърдейки, че създадената от хората му кола не е добра. В действителност 51-годишният австриец никога не е посочвал конкретен човек от организацията с твърдението, че е виновен за ситуацията.

„Още от 2013 г. внедрихме в организацията си една конкретна работна култура: обвиняваме проблема, не човека. Средата при нас е безопасна. При нас никой не бива уволняван заради лошо представяне. Ние винаги намираме решение. Ако един департамент не е на ниво, то вината е моя, защото не съм изградил точната среда или не съм участвал в наемането на правилните хора“, заяви Волф

„Няма никакъв смисъл да се обвинява някой отделен човек, че не се справя достатъчно добре, защото всички полагат усилия да свършат възможно най-добрата работа. Така мислим в нашата организация. Нямаме култура на обвинение към отделни хора. Запазихме това мислене през всички тези години и много се гордеем с това“, продължи Волф.

„Последните сезони бяха трудни, защото продължавам да обвинявам себе си. Може да се каже, че проблемът е от областта на физиката, а не на мистиката или организационен. Но аз постоянно поставям под съмнение личния си принос, защото смятам себе си за част от отбора – също като много други. В трудните времена се будя сутрин и се питам какво трябва да сторя. Но не, не мисля да напускам, тъй като все още смятам, че мога да допринеса много за екипа с личния си опит и експертиза.“

„Въпросът е да се запази присъствие на духа, въпреки че аз на моменти съм крайно емоционален. Но хората в тима ме познават добре. Наясно са, че в неделя вечер съм имал някои особено трудни мигове. За съжаление не съм открил човека, за когото мога да кажа: „Има повече енергия, повече желание и умение – фактори, които вярвам, че са необходими на един специалист, за да стане шеф на отбор“, каза още Волф.

„Виждали сме ситуации, в които един шеф на отбор вече не се справя по възможно най-добрия начин. Човек се сеща за Рон Денис или Франк Уилямс. Не искаш да пуснеш това, което имаш. През 2012 г. аз много исках да съм начело на Уилямс. Вместо това постът ми бе с наименование „изпълнителен директор“ – по принуда, защото бях казал на Франк: „Искам да управлявам екипа“. Никога вече няма да изпадна в тази ситуация.“

Волф допълни, че никога няма да спре да търси начини за подобрение на организацията, която сега ръководи.

„Като директор на Мерцедес-Бенц Моторспорт съм отговорен за 2500 души. Това са хората от тима на Мерцедес в F1, компанията за задвижващи системи и останалите спортни програми на Мерцедес. И съм съсобственик в F1 тима. така че гледам на всичко в перспектива – за следващите 20 години. Когато реша, че е дошъл моментът за смяна на лидерството, няма да има значение в какво положение се намираме точно тогава. Аз не съм треньор или мениджър, твърдящ, че иска да си тръгне, когато отборът е на върха. Така мисля и за момента няма да ходя никъде“, бе категоричен Волф.