Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Волф: Друг отбор няма да спечели 8 поредни титли

Волф: Друг отбор няма да спечели 8 поредни титли

912
0
Тото Волф
Тото Волф; снимка: Мерцедес

Друг отбор няма да може да спечели 8 поредни титли във Формула 1, заяви Тото Волф. Според него правилата са така създадени, че да не допуснат отново подобно нещо, каквото ръководеният от него екип на Мерцедес постигна.

Мерцедес купи тима на Браун Гран при – Рос Браун и Ник Фрай спасиха екипа на Хонда след оттеглянето на японския производител от F1 в края на 2008 г. Първата си титла спечели през 2014 г., а осмата дойде през 2021 г. За този период бяха взети и 7 корони при пилотите – 6 с Люис Хамилтън и една с Нико Розберг.

„Средата се промени. Не мисля, че някой ще спечели осем поредни шампионата. Така са създадени правилата. Знаем кои са съперниците ни днес, утре ще има други и така нататък – всичко това като следствие от въведените ограничения на бюджетите. Така и трябва да е, (да печели) не само един отбор, не три, а може би 5“, заяви Волф

Австриецът, който този месец навърши 51 години, отбеляза в началото на 2023 г. 10 години начело на Мерцедес. Позицията му в екипа с времето се промени. Понастоящем той е съакционер в тима заедно с Даймлер и ИНЕОС. Всички са с равни дялове. В момента, когато компанията на Джим Ратклиф купи 33,3% от отбора в края на 2020 г., той сподели, че ще работи по въпроса кой ще го замести начело на Мерцедес в F1. Новината за привличането на Джеймс Ваулс начело на Уилямс доведе до предположения, че това е част от плана. Тази теория бе отхвърлена от Волф и доскорошния главен стратег на тима от Бракли.

2022 г. пък бе първият сезон от почти десетилетие, през който Мерцедес не участва в битката за титлата. Отборът се бори с болидите си през цялата година и взе само една победа.

„Никога не съм вярвал, че вършим достатъчно добра работа. Затова как бих могъл да знам дали ще успеем да се върнем в позиция да се борим за шампионата? Съперниците са силни. Но ние ще сторим всичко по силите си, за да си поставим високи цели и ще се постараем да ги постигнем“, каза Волф.