Начало Избрани Волф е против промени в правилата с цел забавяне на Ред Бул

Волф е против промени в правилата с цел забавяне на Ред Бул

2596
0
Тото Волф, Мерцедес
Тото Волф, снимка Мерцедес

Тото Волф изказа мнението си относно доминацията на Ред Бул от началото на сезон 2023 в F1. Шефът на Мерцедес заяви, че е твърдо против промяна на правилата или въвеждане на баланс на представянето, който да забави автомобилите на австрийския отбор. Според Волф, такива действия биха били пагубни за спорта.

Ред Бул наложи сериозна доминация от началото на сезона. Отборът от Милтън Кийнс се намира в собствена лига спрямо всички останали. „Червените бикове“ имат сериозно предимство, макар да получиха допълнително намаляване на времето във въздушния тунел

Ред Бул спечели всички състезания от началото на годината. Тимът разполага с автомобил, който е конкурентен на всяко едно трасе, без значение дали е Сахир, Албърт парк или Баку.

В края на миналата седмица се проведе Гран при на Монако. Очакванията бяха късата, бавна и тясна писта Монте Карло да подложи на изпитание автомобилите на Ред Бул. Уикендът в Монако също така бе една от малкото възможности, в които екипът може да бъде победен.

За нещастие на някои отбори, това така и не се случи, тъй като Верстапен триумфира и по улиците на Княжеството. Пилотът на Ред Бул финишира с преднина от близо 28 сек. спрямо втория Фернандо Алонсо. По този начин вероятността австрийците да не спечелят всяко едно състезание от сезон 2023 и да не „убият“ спорта става все по-малка.

До момента Алонсо е най-сериозният съперник на Ред Бул. Състезателят на Астън Мартин записа пет подиума и изостава с 13 точки от Серхио Перес. Същевременно Мерцедес заема третото място при конструкторите. Отборът от Бракли продължава да търси верния път, който да го върне обратно на върха.

Волф коментира за пореден път доминацията на Ред Бул Рейсинг. Шефът на Мерцедес призна, че базираният в Милтън Кийнс тим все пак заслужава някаква похвала за успеха си.

„F1 е меритокрация“, заяви Волф пред медиите в Монако. „При нея автомобилът трябва да е бърз при всякакви условия, а пилотът е на върха на възможностите си. Видяхме това ясно при Верстапен. Той допусна грешки, но не се оттегли и продължи напред. Това е едно невероятно умение. Можете да видите, че той натискаше здраво.“

„Всичко това е заслуга на Ред Бул. Ние просто трябва да се справим по-добре. Трябва да наваксаме, да намерим интелигентни решения и да се надяваме, че нашият наклон на развитие е по-стръмен от техния и в крайна сметка да се преборим отново за успеха“, добави шефът на Мерцедес.

Ред Бул има сериозна преднина както при пилотите, така и при конструкторите. Волф призна, че предпочита да вижда няколко отбора да се борят на върха. Австриецът обаче е против това F1 да се намеси с цел забавяне на аванса на австрийците

„Това е спорт, независимо дали е добър за шоуто, или не. Да, една силна битка между десет или поне двама пилоти е много по-добра за всички нас. В крайна сметка обаче това не се случва. Затова трябва просто да го приемем и да работим, за да се върнем там, където искаме да бъдем“, заяви Волф.

Волф също така смята, че F1 не трябва да въвежда баланс на представянето (BoP). Подобно нещо се използва в състезанията с туристически и GT автомобили.

„Поставянето на баланс на представянето ще съсипе този спорт. Тук става въпрос за най-добрия пилот с най-добрия автомобил, който харчи една и съща сума пари, печели шампионат. Ако нарушиш правилата в някоя от тези области, то тогава трябва да бъдеш строго наказан, а не за това, че си свършил добра работа“, завърши Тото Волф.