Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Волф: Лауда казваше каквото си иска и не му пукаше

Волф: Лауда казваше каквото си иска и не му пукаше

987
0
Ники Лауда
Тото Волф и Ники Лауда; снимка: Мерцедес

От Иван Тенчев, наш специален пратеник в Монако

Изключително вълнуващи думи каза днес в Монако Тото Волф за Ники Лауда по време на специалната си среща с медиите. Тя бе отложена от вчера за тази сутрин, защото, както обясни австриецът, той все още е като зомбиран и не може да си представи, че е в падока на Формула 1, а Ники го няма.

Спортният шеф на Мерцедес разказа как през първата половин година, в която двамата заедно започнаха работа за тима, е трябвало да се сработят. И да започнат да теглят нещата в една посока и как след това са изградили истинско приятелство.

„Ники е най-известният човек в Австрия и всяко дете от 70-те, 80-те, 90-те години знае, че той е най-популярният в страната.

Всеки искаше да се докосне до него, аз също. Но аз имах друга връзка с него. Той беше братовчед на първата ми съпруга и се познавах с него отдавна“, разказа Волф.

„После, когато бях свързан с Уилямс, започнахме да пътуваме заедно по състезания. Опознахме се по-добре, като той беше икона в Австрия, във Формула 1, в света изобщо.“

Волф благодари на пресофиса на тима си и на Брадли Лорд, че са проявили разбиране към него и Хамилтън и са отменили всичките им ангажименти вчера. Волф е предположил, че и Люис е силно разстроен от новината за смъртта на Ники. През последните дни Хамилтън е бил направо съсипан и спомените за Лауда идвали един след друг.

Тото Волф
Тото Волф, снимка ClubS1

Волф припомни съществения принос на Лауда за привличането на англичанина и изграждането на днешния тим на Марцедес. Австриецът определи бившия шампион като „външен министър” на екипа, който го е „предпазвал” от политическите игри и напрежение във Формула 1.

Волф описа отношенията между Люис и Лауда като много специални, като между двама многократни световни шампиони.

Той разказа как са получили в понеделник съобщения от съпругата на Ники. И как все още не може да повярва, че е на състезание от Формула 1, а Ники го няма.

„Последният път, когато го чух по телефона беше след Баку. Разказах му състезанието и какво предстои като стъпки. А той ми каза „Давайте все така, не можеше да бъде по-добре”, спомни си Волф. Тото каза още, че най-важната черта в характера на Ники е била тази, че „нито за ден не е гледал назад, а само към това, което трябва да се направи днес и е важно за бъдещето”.

Австриецът описа своя прочут приятел като наистина изключителен човек, много лоялен и открит, който винаги бе до крайност откровен и директен. Дори и това да създава проблеми.

„Той винаги казваше каквото мисли и не му пукаше какви ще са последствията“, сподели още Волф. „Имали сме не веднъж проблеми с  Брадли, с някои неща, които казва, но той отговаряше – „На кого му пука”. За мен е още по-трудно да говоря сега, защото това ни липсва.“