Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Волф няма да настоява за промени в правилата в опит да бъде...

Волф няма да настоява за промени в правилата в опит да бъде спряна доминацията на Ред Бул

1636
0
Тото Волф
Тото Волф, снимка Ред Бул Контент Пуул

Тото Волф коментира доминацията на Ред Бул в F1 през последните две години. Шефът на Мерцедес беше категоричен, че няма да настоява за промени в правилата, за да бъде елиминирано предимството на австрийския отбор. Волф добави, че няма да попадне „капана“ на своя колега Кристиан Хорнер, който постоянно искаше промени в правилата в началото на турбо-хибридната ера.

През 2022 г. F1 въведе нови техническа правила. Тяхната цел беше да има по-голяма конкуренция, която на свой да доведе до по-вълнуващи състезания. Това обаче така и не се получи както трябва, тъй като Ред Бул наложи доминацията си през последните две години и половина

Миналата година Ред Бул спечели 21 от общо 22 старта и имаше тотално надмощие спрямо своите съперници. Всички признаци сочат, че базираният в Милтън Кийнс екип ще запази хегемонията си и през този сезон. Това разбира се поражда опасения, че настоящата липса на равнопоставеност може да отблъсне феновете.

По ирония на съдбата Мерцедес е един от догонващите отбори през последните две кампании. Германският производител на свой ред доминираше спорта в периода 2014-2020 г. Сега обаче тимът от Бракли и този от Милтън Кийнс са с разменени роли.

Волф призна, че няма да последва примера на Кристиан Хорнер от близкото минало. През 2015 г. британският мениджър няколко пъти призова ФИА да промени в правилата в опит да се спре доминацията на Мерцедес.

„Мерцедес свършиха страхотна работа. Те имат добър автомобил, фантастичен двигател и двама много добри пилоти“, каза тогава Хорнер. „Проблемът е, че разликата е толкова голяма и се се получава състезание на три нива. Това не е здравословно за F1.“

„Те [ФИА] разполагат с данни за мощността, за да могат да видят какво произвежда всеки агрегат. Те разполагат с фактите. Лесно биха могли да измислят начин за някаква форма на изравняване“, добави шефът на Ред Бул.

Вместо да поиска промени в правилата, подобно на Хорнер,  Волф призова останалите отбори на решетката да подобрят представянето си и да свършат повече работа.

„Не искам да попадам в капана на колегата от съседния отбор през 2014/15 г., който каза, че трябва да променим правилника, защото нашият екип е твърде доминиращ“, сподели Волф.

„Смятам, че те [Ред Бул] свършиха далеч по-добра работа от всички отбори през последните две години и заслужават признание. Искам да кажа, че те буквално изчезват в далечината и няма никой друг близо до тях.“

„Просто те са в различна лига. А нашият спорт е честен спорт. Най-доброто представяне се възнаграждава благодарение на автомобила, машината и човека“, добави шефът на Мерцедес.

В момента най-близкият съперник на Ред Бул е Ферари. Италианският отбор зае последното място на подиума в Бахрейн и Джеда. Разликата обаче между двата екипа не изглежда да е минимална, особено в състезателно темпо.