Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Волф: Перес не е идиот, отличен пилот е. Случващото се с него...

Волф: Перес не е идиот, отличен пилот е. Случващото се с него е странно

5771
0
Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Иван Тенчев, Зандвоорт. Разликата в представянето на пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Серхио Перес предизвика доста коментари напоследък. Най-новият дойде от страна на Тото Волф след квалификацията за Гран при на Нидерландия, в която мексиканският състезател остана на 1,313 зад съотборника си. Шефът на Мерцедес във Формула 1 сподели, че случващото се с Перес е странно.

„Чеко не е идиот, отличен пилот е. Победител, многократен победител и преди това с Рейсинг Пойнт, затова просто не разбирам (какво става)“. 1,3 секунди и не съм чул някакво нормално обяснение. Странно“, коментира Волф

„Но Макс просто смазва съотборниците си. Дали е от това, че прави колата около себе си и тя е сложна за управление, но много бърза, ако умееш да я контролираш… [Събира] тима около себе си. Затова казвам, че това, което се случва с Перес, е странно“, отбеляза още Волф, който отново се върна към темата, че когато победителят е предвидим не е добре за спорта, но в крайна сметка един пилот и един тим вършат по-добра работа от останалите.

Самият Перес заяви, че в ретроспекция стратегията му за Q3 може би не е била най-добрата.

„Квалификацията бе голямо предизвикателство с променливи условия и толкова червени флагове. Щеше ми се да съм по-напред, особен тук, където не е леко да се изпреварва. Сега мога да кажа, че стратегията, която избрахме за Q3 като че ли не бе най-добрата възможна. В конкретния момент сметнахме, че ще е оптимално да направим две бързи обиколки. Впоследствие си мисля, че един квалификационен тур вероятно щеше да се отрази по-благотворно на гумите“, обясни Перес.

Мексиканският пилот на Ред Бул допълни, че се надява да направи добро състезание, защото болидът му е силен.

„Темпото ни в петък бе чудесно. Симулациите също сочат, че може да се надяваме на прогрес в надпреварата. Ще ми се да поддържам инерцията отпреди лятната ваканция“, каза още Перес

Волф пък, след като обвини Юки Цунода за отпадането на Люис Хамилтън в Q2, заяви, че и Фернандо Алонсо е трябвало да бъде наказан като пилота на Алфа Таури за задържане на седемкратния световен шампион.

„Според мен Люис има наистина чудесно темпо през целия уикенд. Болезнено е да наблюдаваш станалото вследствие на трафика. Заслужаваше да е в Q3. Да задържаш съперник е доста грозно. Не знам дали се превръща в начин на поведение, защото на хората просто не им пука или защото не ги наказват. Алонсо в Q1 например – беше си чисто пречене, а разследване нямаше. Някой трябва да си отвори очите“, заяви ръководителят на Мерцедес.

„Отговорът е санкция. Да се наказва. Ако си наясно, че при данъчна измама няма да отидеш в затвора, то тогава си мамиш. Просто не разбирам защо такива неща не се наказват.“

Цунода е добро момче, но не се мръдна от сухата траектория. Изобщо не се огледа. Люис загуби около десета от секундата, която щеше да го класира в Q3. Затова са необходими строги санкции и хората ще се сетят пак да си гледат в огледалата“, добави Волф.

Разликата в най-доброто постижение на Хамилтън от Q2 и времето на десетия в подреждането в този сегмент Логан Сарджънт бе 0,084 сек.