Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Волф преди битката за второто място с Ферари: Имаме добър рейс директор,...

Волф преди битката за второто място с Ферари: Имаме добър рейс директор, така че да се състезаваме!

2447
0
Гран при на Абу Даби, Яс Марина, Яс Марина Бей
снимка: Пирели

Само 4 точки делят Мерцедес и Ферари в генералното класиране на световния шампионат на Формула 1 един кръг преди края на първенството за 2023 г. Битката е за второто място при конструкторите. Тото Волф заяви, че този път Формула 1 има добър рейс директор – Нилс Витик. Същевременно шефът на Мерцедес каза, че не се вълнува особено дали ръководеният от него отбор ще завърши втори или трети в шампионата.

„Отиваме в Абу Даби с кажи-речи еднакви точки (с Ферари). Имаме добър рейс директор, така че всичко би трябвало да е наред. Така че, да се състезаваме! Всичко зависи от последния уикенд“, коментира Волф

Тото Волф
Тото Волф; снимка: Мерцедес

„Ферари-тата са много бързи, отборът свърши добра работа. Мисля, че можехме да се съревноваваме в Лас Вегас, но резултатът показва различна ситуация. Честно казано, второ място в шампионата би било положителен финал на сезона. Но втори или трети е постижение, което не ме подтиква особено към празнуване“, допълни той.

Забележката за рейс директор е препратка към сезон 2021 и борбата за титлата между Люис Хамилтън и Макс Верстапен в Абу Даби. Действията на тогавашния рейс директор Майкъл Маси бяха разследвани и бе призната човешка грешка. Впоследствие австралиецът си тръгна и от ФИА.

Отборите от Формула 1 пък пристигат в Абу Даби директно от Лас Вегас, където миналия уикенд се проведе предпоследният кръг от първенството. Кристиан Хорнер от Ред Бул посочи, че програмата трябва да се преразгледа, защото всички са изтощени. Волф е на същото мнение.

„В края на сезона всички са на пълен автопилот. Не знаеш къде се будиш, в коя часова зона си и къде е тоалетната в хотелската ти стая. Така че да направим някои промени“, каза шефът на Мерцедес

В началото на уикенда в Лас Вегас Волф избухна и изнесе цяла тирада относно критиките към организаторите заради извадената шахта, довела до няколко инцидента, прекратяване на първата тренировка и много дълго забавяне на втората. Шефът на Мерцедес бе категоричен, че трябва да се изрази благодарност към Формула 1 за присъствието на спорта в града. В края на уикенда обаче австриецът каза, че феновете, които пропуснаха втората тренировка, защото бяха изпъдени от пистата, би трябвало да получат някаква компенсация.

„Според мен цялата ситуация бе вследствие на непредвидени обстоятелства. Не може да принудиш хората на пистата да работят до толкова късно. За догодина може би ще е добре да се създаде някакъв буфер. Но просто обстоятелствата бяха такива – неочаквани. Комуникацията често играе роля в подобряването на определена ситуация. Надявам се да намерим начин хората, които бяха разочаровани с основание, да могат да се насладят на състезанието догодина. Да ги компенсираме по някакъв начин за тази неприятна ситуация“, допълни Волф.