Начало Избрани Волф: Сигурен съм, че тази трудна година беше полезна за всички в...

Волф: Сигурен съм, че тази трудна година беше полезна за всички в Мерцедес

1383
0
Тото Волф, Мерцедес
Тото Волф, снимка Мерцедес

Тото Волф смята, че трудната изминала кампания за Мерцедес е била наистина полезна. Според австриеца, затрудненията през целия сезон 2022 в F1 са помогнали на германския производител отново да оцени стойността на победата.

Мерцедес изпитваше огромни трудности още от началото на 2022 г. Екипът от Бракли заложи на радикален дизайн на своя болид W13, който се оказа несполучлив. Тимът изоставаше сериозно от Ред Бул и Ферари. В някои стартове Мерцедес дори се бореше с отбори като Алпин, Макларън и Алфа Ромео.

С напредването на кампанията Мерцедес постигна значителен напредък и започна да записва повече качвания на подиума. Най-голямото подобрение на тима от Бракли бе в Остин. Тогава Люис Хамилтън бе близо до победата. В Мексико Сребърните стрели отново имаха добра скорост, но сбъркана стратегия им попречи да застрашат Макс Верстапен.

Мерцедес все пак спечели надпреварата в Бразилия. Тогава Джордж Ръсел и Люис Хамилтън записаха двойна победа и прекъснаха негативната серия на тима.  Постижението обаче само подчерта смущаващия рекорд и невероятното изоставане, които настъпиха след огромната доминация на Мерцедес от началото на турбо-хибридната ера в спорта.

„Сигурен съм, че тази трудна година беше полезна за всички в Мерцедес. Всички проблеми през изминалата кампания ще ни мотивират и ще дадат нов импулс на нашата организацията. Това ни накара да се върнем на земята и да оценим какво е усещането, когато печелиш състезание“, сподели Волф.

Приоритетът на австриеца е да се увери, че неговият отбор няма да тъпче на едно място през сезон 2023. Волф иска Мерцедес отново да се бори за титлите и да е сериозна заплаха за Ред Бул и Ферари.

„Гледаме на това и си мислим, че е по-добре да внимаваме, защото един сезон мина наистина на косъм. Не можем да позволим това да се случи след следващия или по-следващия сезон“, заяви Волф.

Волф поиска проблемния автомобил W13 да бъде изложен на видно място, за да я видят всички във фабриката в Бракли. Според него, това ще напомня на всички през какво са преминали и да им служи като напомняне никога повече да не попадат в подобна ситуация. 

„Тазгодишният автомобил ще бъде изложен на доста видно място. Така ще си спомняме през колко труден период преминахме. Това бе период, който не искаме да повтаряме.“

Волф също така е сигурен, че Мерцедес разполага с всички необходими инструменти, за да се върне в челото.

„Наясно сме с това, че правилата се промениха и ние сбъркахме. От друга страна всички останали стълбове все още са налице“, обясни австриецът. „Аз съм човек, който гледа на чашата като полупразна. Затова никога не вярвам, че работата, която вършим, е достатъчно добра. Изобщо не съм сигурен дали ще успеем да се върнем в позиция, в която да се борим за шампионски титли.“

„Трябва да се признае, че конкуренцията е доста силна. Въпреки това ние ще направим всичко по силите си, за да си поставим високи цели и да се опитаме да ги постигнем.“

Волф обясни и причините, заради които смята, че Мерцедес все още е в режим на настигане на тимовете на Ферари и Ред Бул. Преди няколко седмици той заяви, че неговият отбор е загубил 8-10 месеца от времето за развитието на колата заради проблемите с подскачането.

„Загубихме много месеци от развитието си, защото трябваше да решим проблема с подскачането преди да успеем да добавим мощност към автомобила. Каквото и да добавяхме по отношение на притискането, то не стигаше до никъде. Освен това а пилотите не го усещаха.“

„Всъщност колата стана още по-непредсказуема, а отскачането се влоши. Като се има предвид шестмесечното забавяне, ще бъде изключително трудно да се навакса изоставането от Ферари и Ред Бул. Започнахме спринта на 100 м с поне 10-метрово изоставане от всички, така че просто трябва да бягаме по-бързо. Вярвам, че нашата организация разполага с всичко необходимо, за да „бягаме“ по-бързо и да настигнем тези, които са пред нас“, добави Тото Волф.