Начало Избрани Волф ще пропусне избрани състезания от сезон 2023

Волф ще пропусне избрани състезания от сезон 2023

1517
0
Тото Волф, Мерцедес
Тото Волф, снимка Мерцедес

Тото Волф ще пропусне избрани състезания от сезон 2023. Шефът на Мерцедес потвърди, че ще отсъства от гаража на своя отбор в избрани надпревари от 2023 г. Австриецът заяви, че иска да си вземе повече почивка през следващата кампания, която се очаква да бъде изключително тежка.

Миналия месец F1 представи календара на следващата година. Той ще включва рекордните 24 старта, които са разположени в Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка. Новият сезон ще започне в началото на март в Бахрейн и ще завърши в Абу Даби през ноември.

По този начин тежестта на пътуванията за персонала на отборите ще надхвърли тази пред предишните сезони и ще се окаже предизвикателство за всеки един отбор на стартовата решетка.

Волф ще може да си позволи лукса да пропусне дадени уикенди по свой избор. Според австриеца, Мерцедес работи по възможен график за ротации. Така ще се гарантира, че всеки член на състезателния отбор ще получи необходимата почивка.

„Ще започна да отсъствам от няколко състезания“, сподели Волф.

„Целият екип трябва да го разгледа добре. За никого не е устойчиво да участва в 24 състезания. Пилотите трябва да го направят, но както знаете, ние започваме работа в понеделник и продължаваме до края на седмицата.“

„Трябва да намерим решение. Мисля, че някои членове на състезателният отбор ще пропускат по няколко състезания всяка година, за да си почиват повече.“

Волф обясни, че отговорностите му начело на тима по време на рейс уикендите могат да бъдат прехвърлени на негов колега от ръководството на Мерцедес.

Въпреки че австриецът няма присъства на място, той ще наблюдава действията от командния център в базата на екипа в Бракли.

„Има няколко души, които могат да поемат някои от моите задачи. Това, че не съм физически на състезанието, не означава, че не наблюдавам какво се случва.“

„Разполагам с пълна интеркомна инсталация. Във фабриката има специална стая, в която мога да наблюдавам какво се случва по време на състезанието. Така че ще участвам във всеки един разбор, но няма да съм там физически.“

Според предварителните планове Волф трябваше да се върне в Европа и да пропусне уикенда в Япония. От друга страна, настоящата сага с бюджетния таван и проверките на ФИА може да накарат австриеца да размисли. Вчера федерацията обяви, че отлага публикуването на резултатите от финансовата проверка на отборите от F1.

Шефът на Мерцедес коментира и предстоящото предизвикателство за германския отбор в Япония.

„Неделята в Сингапур беше много трудна за нас. Все пак имаше и някои положителни моменти, тъй като видяхме проблясъци на темпото и потенциала на автомобила. Не успяхме да вземе повече точки самото състезание, въпреки че автомобилът показа, че е конкурентоспособен, когато е на чиста писта“, каза Волф.

„През изминалите няколко дни имахме много за обсъждане и анализиране и много поуки, които да пренесем напред. За щастие можем бързо да преминем към следващото състезание, което ще и ново предизвикателство.“

Целта ни е да възстановим темпото, което имахме преди Сингапур. Също така се надяваме да се възползваме от положителните резултати на автомобила. Все още има пет възможности да спечелим добри точки и да завършим годината със силни резултати. Сузука ще постави нашия пакет пред някои предизвикателства. Ще ни бъде трудно да повторим квалификационното представяне, което видяхме в Сингапур. Надявам се, че това ще бъде балансирано с по-силен неделен следобед.“

„F1 не е била в Япония от 2019 г. Отборът наистина очаква с нетърпение да се завърне на Сузука. Това е толкова специална писта и е една от най-предизвикателните както за човека, така и за машината. В допълнение ни липсваха и всички брилянтни японски фенове“, завърши Тото Волф.

Мерцедес спечели всички състезания в Япония от началото на турбо-хибридната ера през 2014 г. Серията на екипа от Бракли най-вероятно ще бъде прекъсната, имайки предвид темпото на Сребърните стрели от началото на тази година.