Начало Автомобили Volkswagen тества автомобили с автономно управление в градския трафик на Хамбург

Volkswagen тества автомобили с автономно управление в градския трафик на Хамбург

131
0
Volkswagen e-Golf
снимка: Фолксваген

Volkswagen Group Research тества автомобили с автономно управление в градския трафик на Хамбург (Германия). Изпитанията са от Ниво 4, което означава висока степен на автоматизация. Компанията за първи път провежда такъв тест в голям град. В него участват общо 5 e-Golf, оборудвани с лазерни скенери, камери, ултразвукови сензори и радари.

Volkswagen e-Golf
снимка: Фолксваген

„Пробите са съсредоточени върху изследване на технически възможности, както и изискванията на градската среда. За по-комфортно и сигурно управление в бъдеще не само автомобилите трябва да са автономни и по-интелигентни – необходимо е градовете да създадат дигитална екосистема, която да позволи на превозните средства да комуникират със светофарите например, както и помежду си”, заяви шефът на Volkswagen Group Research Аксел Хайнрих.

В Хамбург се изгражда тестова отсечка с дължина 9 километра, където да се изпробват подобни технологии. Светофарната система вече се обновява, за да позволи infrastructure-to-vehicle (I2V) и vehicle-to-infrastructure (V2I) комуникация. Заедно с Volkswagen градската управа предприема стъпки за допълнително улеснение на трафика.

е-Golf-ът, който е в центъра на изпитанията, е оборудван с 11 лазерни скенера, 7 радара и 14 камери. По време на теста всяка минута изпраща до 5 гигабайта данни. В багажника му е поместена апаратура с изчислителната мощ на около 15 лаптопа. Цялото това оборудване в комбинация със сензорите записва данните от движението на пешеходци, колоездачи, други автомобили, ситуации на пътя, кръстовища и отклонения и т.н. Зад волана на всеки от автомобилите има шофьор, който може да поеме управлението в случай на необходимост.