Начало Автомобили Volkswagen провежда изпитания на 5G мрежи в производството на път към интелигентните...

Volkswagen провежда изпитания на 5G мрежи в производството на път към интелигентните заводи на бъдещето

1000
0

Volkswagen прави следващата голяма стъпка към изграждане на напълно свързан производствен процес. Самостоятелно изградената от специалисти на компанията локална 5G мрежа („кампус мрежа“) вече работи в главния завод на Volkswagen във Волфсбург

Първоначално тя ще покрива главния развоен център на производството и пилотната зала. Пилотният проект ще бъде използван за оценка на възможностите на 5G технологията да отговори на високите изисквания на автомобилното производство. Това се прави с оглед бъдещото развитие и внедряване в промишленото серийно производство. Мрежата ще използва специална 5G радиочестота, която да гарантира сигурен и бърз пренос на данни. В „Стъклената фабрика” в Дрезден също е пуснат в експлоатация т.нар. „5G остров“. Volkswagen се стреми към изцяло самостоятелни настройки и експлоатация на 5G инфраструктурата. Целта е изграждане на експертни знания и опит в използването на тази важна технология, които да осигурят конкурентно предимство и да гарантират сигурността на данните.

„В процеса на изпълнение на нашата стратегия ACCELERATE ние работим с ускорено темпо за превръщането на производствените звена на Volkswagen в интелигентни заводи. Нашата цел е непрекъснатата оптимизация на производството, с която да го направим още по-ефективно и гъвкаво и вярваме, че 5G технологията предлага огромен иновационен потенциал – от внедряването на интелигентни роботи и транспортни системи без водачи, през контрола на цели заводи и отделни машини в реално време до безжичните софтуерни актуализации на вече произведените превозни средства“, заяви отговорният за производството и логистиката член на управителния съвет на марката Volkswagen Кристиан Фолмер.

В завода на Volkswagen във Волфсбург вече работят около 5000 робота, както и много други машини и системи, чиито контрол и наблюдение в бъдеще ще се нуждаят от технология за сигурен и бърз пренос на данни

Латентността, т.е. времето, необходимо за изпращане на данни през мрежата, при 5G технологията е значително съкратено в сравнение с други безжични комуникационни технологии като WLAN например. 5G технологията осигурява изключително кратка латентност до една хилядна от секундата, скорост на пренос на данни в гигабитовия обхват и изключителна надеждност дори при висока степен на натоварване. Внедряването на този тип безжична комуникация в реално време за първи път ще направи възможно използването на многобройни интелигентни производствени приложения.

Един от сценариите в пилотна фаза на изпитания в реални лабораторни условия във Волфсбург е процесът на качване на данни по безжичен път в системите на произведените превозни средства. Нивата на цифровизация се повишават, както и пускането в производство на напълно свързани автомобили. Затова производственият процес ще изисква пренос на големи обеми от данни към тях. 5G технологията дава възможност това да става много по-бързо и по всяко време в процеса на производството.

„Ефективната безжична комуникация в реално време ще бъде от решаващо значение за гъвкавото производство на бъдещето. Технологията 5G има потенциала да бъде сред основните двигатели на IIoT (Industrial Internet of Things – индустриалния интернет на нещата).“

„Ето защо нашата цел е да натрупаме богат и солиден опит в употребата и промишлената експлоатация на 5G технологията“, отбеляза Беате Хофер, директор информационни технологии във Volkswagen Group. В дългосрочен план се очаква кампус мрежата на завода във Волфсбург да покрие голяма част от площта на завода от 6,5 квадратни километра.

Volkswagen изгражда и управлява напълно самостоятелно локалната 5G инфраструктура. За кампус мрежата във Волфсбург компанията кандидатства и получи от германската Федерална агенция за мрежова инфраструктура (BnetzA) частна радиочестота в диапазона от 3,7 до 3,8 ГХц с честотна лента от 100 MХц. Наличието на запазен честотен спектър е ключов фактор за работата на 5G кампус мрежата в производственото съоръжение. Безжичният пренос на данни без смущения и висока степен на покритие изисква наличието на специална честота. Тя ще се използва от Volkswagen изключително за целите на производствения процес. Мрежовото оборудване за пилотната 5G мрежа се доставя от финландската телекомуникационна група Nokia.

Марката Volkswagen Леки автомобили е част от експертната мрежа в областта на 5G в рамките на Volkswagen Group

В „Стъклената фабрика” в Дрезден – пилотният завод на марката Volkswagen, където се провеждат изпитания на различни иновативни технологии в условия на нормален работен процес на производство на пилотна серия ID.3, беше пуснат в експлоатация и т.нар. „5G остров”.

Мрежовото управление на заводската транспортна система без водачи се развива допълнително в сътрудничество с Porsche, Audi и Техническия университет в Дрезден. Сензорите в рамките на транспортната система изпращат данни за забикалящата среда към компютъра в облака с помощта на 5G технология. Там маршрутът до съответната каросерия на ID.3 се изчислява и информацията се изпраща обратно в реално време. Проектът в Дрезден се финансира от германското федерално министерство на образованието и научните изследвания.