Начало Автомобили Volkswagen може да правят нискобюджетни автомобили в Китай

Volkswagen може да правят нискобюджетни автомобили в Китай

51
0
Logo,Volkswagen

Volkswagen може да започнат да произвеждат нискобюджетни автомобили в Китай, заяви шефът на развойния отдел Улрих Хакенберг. Компанията обмисля проект за навлизане в нишата, където са Dacia на Renault и Datsun на Nissan.

В Китай се продават над 3 милиона нискобюджетни автомобили на година. Страната е най-големият пазар за този сегмент и Volkswagen проучват варианта да се включат в него със сътрудничеството на един от китайските си партньори. Хакенберг обясни в интервю за Ройтерс, че във Волфсбург понастоящем разглеждат възможностите.

Volkswagen проучват версиите за проекти на коли на стойност от 5000 до 10 000 евро. Сред тях може да има миниван, малък седан и т.н. Основните пазари, за които биха били предназначени, са от бързо растящите пазари на BRIC държавите – Бразилия, Русия, Индия, Китай. В информации на немската преса обаче се твърди, че може да се продават и в Европа.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн заяви на салона в Детройт в началото на януари, че решение дали да се стартира проект за нискобюджетни модели ще бъде взето тази година. Концернът трябва да прецени също така дали да лансира такъв тип модели под марката Volkswagen или под различен бранд.

При първоначално навлизане в този сегмент е необходимо инвестицията да е много ниска – допълни Хакенберг.

Поради тази причина наблюдатели смятат, че ако проектът получи зелен светлина, то Volkswagen биха използвали техника от съществуващи модели – такива, които са излезли или са близо до спиране на производство. Подобен подход би спестил сериозни средства в сравнение с разработка, започваща от нулата.