Начало Автомобили Volkswagen произведе едномилионния си автомобил в Китай

Volkswagen произведе едномилионния си автомобил в Китай

37
0

Volkswagen отбеляза производството на автомобил №1 000 000 от Volkswagen-Шанхай – джойнт венчър на концерна и SAIC Motor Corporation.

Колата е Volkswagen Tiguan и слезе от поточната линия пред погледа на специален свидетел: членът на борда на компанията, президент и главен изпълнителен директор на Volkswagen Group Китай професор доктор Йохем Хайцман.

Този важен момент е знак за огромния ентусиазъм, с който милиони потребители в Китай приветстваха автомобилите и услугите на Volkswagen Group през годините на успешното ни сътрудничество. Volkswagen и SAIC Motor Corporation създадоха Volkswagen-Шанхай преди повече от 30 години и от тогава досега вършат наистина пионерска работа в китайската автомобилна индустрия – отбеляза д-р Хайцман.

Първият автомобил на Volkswagen, произведен в Шанхай, е Santana през април 1983 г. Повече от 4,2 милиона броя от този модел излизат след това от фабриките, голяма част от които се движат по китайските пътища до ден-днешен. Концернът и създадените от него джойнт венчъри са много важна част от развитието на китайската автомобилна индустрия чрез интензивни инвестиции, специални проучвания за нагласите и желанията на местните потребители, както и непрекъснато обучение и усъвършенстване на служители.

Volkswagen-Шанхай създаде собствен развоен отдел през 1990 г. През 1997-ма е построено тестовото съоръжение на компанията, а дизайнерският център е открит през 2003 г. През 2006 г. започна производството на автомобили и на бранда Skoda.

Volkswagen Group има над 75 000 служители в Китай в двата си джойнт венчъра там – Volkswagen-Шанхай и FAW-Volkswagen. Първият от тях в продължение на седем години получава званието „Топработодател в Китай”. Заводите му са общо пет – в Антинг, Нанджинг, Нингб и Яйженг. Наскоро стартира работата в Урумки, а за 2015 г. е планирано приключването строежа на фабрика в Чангша.

Понастоящем Китай вече е най-големият пазар за Volkswagen Group. През 2012 г. концернът и джойнт венчърите му доставиха 2,81 млн. автомобила на потребителите си в Китай. През първите девет месеца на 2013 г. продажбите нараснаха с 18% в сравнение със същия период на предходната година, достигайки около 2,36 млн. броя. От септември Volkswagen Group Китай има пазарен дял от 20,9% в Китай и Хонг Конг (взети заедно).