Начало ТОП Volkswagen започва серийното производство на модела ID.4 в завода в Цвикау

Volkswagen започва серийното производство на модела ID.4 в завода в Цвикау

808
0
The new Volkswagen ID.4
The new Volkswagen ID.4

Електрическата офанзива на Volkswagen продължава да набира скорост. Стартира серийното производство на ID.4, първият изцяло електрически SUV модел на марката, в завода в Цвикау. Световната премиера на ID.4 е планирана за края на месец септември. С тази стъпка марката Volkswagen подчертава своята последователна амбиция да се превърне в световен лидер на пазара на електрическа мобилност. За тази цел в периода до 2024 година групата ще  направи инвестиции от около 33 милиарда евро. 1/3 от тях (11 милиарда) са заделени за марката Volkswagen. Очаква се през 2025 година произвството да достигне 1,5 милиона електрически автомобила.

В лицето на новия ID.4, марката Volkswagen добавя изцяло електрически модел в своята гама от предложения в компактния SUV сегмент – най-бързо растящият сегмент на световния автомобилен пазар“, отбеляза Ралф Брандщаттер, изпълнителен директор на марката Volkswagen.

След ID.3 това е вторият модел, който използва технологичната основа на новата модулна платформа за модели с електрическо задвижване (MEB). В бъдеще автомобилът ще се произвежда и продава на пазарите в Европа, в Китай, а по-късно и в САЩ. По този начин ние ще увеличим обема на производството на платформата MEB в световен мащаб и ще поставим икономическата основа за успеха на нашата ID. фамилия от модели.

За първи път автомобилен завод с такива мащаби се преобразува изцяло за целите на електрическата мобилност.

Инвестициите възлизат на около 1,2 милиарда евро

Всички дейности по преоборудването вървят съгасно планирания график и ще бъдат завършени до края на тази година.

През 2021 година в завода в Цвикау ще се произвеждат само електрически превозни средства. От поточните линии ще слязат около 300 000 електромобили. Те ще бъдат сглобени на модулната платформа за модели с електрическо задвижване (MEB) на Volkswagen.

Така заводът ще се превърне в най-голямата и най-ефективна производствена мощност за електрически превозни средства (EV) в Европа

Освен в Цвикау, ID.4 ще се произвежда в завода Aнтинг в Китай, където вече е в ход производството на предварителна серия. В американският завод на Volkswagen в Чатануга производството на ID.4 ще стартира през 2022 година.