Начало Автомобили Volvo пуска на пазара електрически камиони през 2019 г.

Volvo пуска на пазара електрически камиони през 2019 г.

44
0

Без шум и вредни емисии товарните автомобили могат да поемат дистрибуцията в градовете късно вечер и през нощта. Първите си електрически товарни автомобили ще пусне на пазара в Европа Volvo Trucks през 2019 година. Новите камиони ще бъдат тествани още тази година в пилотен проект с избрани клиенти.

„С използването на задвижвани с електричество по-тихи камиони за градска дистрибуция ние се справяме едновременно с няколко предизвикателства, каза Клаас Нилсон, президент на Volvo Trucks.

– Без шум и отработени газове, ще може да се работи в градовете, без да се пречи. Доставките могат да се извършват дори късно вечер и през нощта, когато трафикът е по-лек.“

С електрическите камиони може да се намали натоварването на пътищата в час пик през деня. Това от своя страна носи позитиви за природата, удобството на хората, като същевременно повишава и ефективността на дистрибуцията и транспортните компании.

Пилотен проект, реализиран в Стокхолм, доказва, че при нощни доставки, работата се изпълнява за една трета от обичайното време. При добре развита логистика и по-ефективно използване на пътищата вечер и през нощта е възможно и голям брой малки автомобили да бъдат заменени с по-малко, но по-големи.

Един камион за дистрибуция например има над десет пъти по-голям товарен капацитет от обикновен ван. Така с намаляването на транспортните курсове, се редуцират трафика, вредните емисии, както и рискът от пътни произшествия.

„Нашата технология и ноухау в областта на електрозадвижването се основават на работещи от 2010 г. решения в електрическите автобуси Volvo, както и иновации в хибридните автомобили Volvo.

Но транспортните средства са само част от процеса. Затова работим заедно с клиенти, градове, доставчици на инфраструктура за зареждане и други ключови партньори, за да създадем работеща рамка за електрически товарни автомобили“, казва Йонас Одермалм, Мениджър, Volvo Trucks.

„Вярваме, че първата стъпка към пълната електрификация е дистрибуцията в градски условия. Работим обаче и за електрификация на други транспортни приложения. Това е само началото“, категоричен е Нилсон.