Начало Автомобили Volvo показа как автономните камиони ще променят живота ни

Volvo показа как автономните камиони ще променят живота ни

38
0

Повишаване на безопасността по пътищата, по-висока ефективност на транспорта, по-малко вредни емисии и по-лека и сигурна работа за професионалните шофьори – това са приоритетите на Volvo Trucks при разработването на автономните камиони.

Те са показани във филм в две части, който шведският производител представя премиерно днес. „Голямата промяна“ и „Да шофираш към бъдещето“ показват как самоуправляващите се камиони ще променят живота на хората и ще навлязат в ежедневието ни съвсем скоро.

„Няма съмнение, че ще започнем да виждаме по пътищата товарни автомобили, които се управляват сами и те ще станат част от нашето общество, обяснява един от героите във филмите – Саско Цуклев, Директор Автономни решения, Volvo Trucks.

– Точното време, когато това ще се случи, зависи от много неща, като нормативните изисквания за движението по пътищата, пътната инфраструктура и разбира се стандартите за безопасност.“

Според експертите на Volvo Trucks обаче на този етап самоуправляващите се камиони няма да заменят шофьорите, а само ще направят работата им по-лесна и безопасна.

„Автоматизацията не закрива работни места, твърди Ан-Софи Карлсон, Директор Човешки фактори при автоматизацията.  “Нуждата от опитни водачи в бъдеще ще продължи да бъде висока. Търговията и населението на света продължават да растат, както и транспортирането на стоки. Автоматизацията ще направи работата по-ефективна.“, категорична е тя.

Автоматизацията е насочена именно към улесняване на ежедневието на шофьорите, като един от героите във филмите – Лукас Щрохмайер, професионален водач, който извършва превози с цистерна в Южна Австрия.

С годините трафикът става все по-натоварен и затова проблемът с безопасността на пътя е ключов за развойните екипи на Volvo Trucks, които работят по автоматизацията. Пилотните проекти за автоматизация на товарните автомобили в минната промишленост, при събирането на отпадъци и в плантациите за захарна тръстика показват, че технологията за автоматизация не само повишава сигурността, но и до голяма степен ще увеличи производителността.

Не на последно място въвеждането на автономните камиони може да намали вредните емисии, защото може да се оптимизират броя тръгвания и потегляния. Добър пример за това е движението на товарните автомобили в конвой по магистралите, при които се постига нисък разход на гориво и емисии на CO2.