Начало Автомобили Volvo Dynamic Steering – революция в кормилните системи при камионите

Volvo Dynamic Steering – революция в кормилните системи при камионите

30
0

Само няколко месеца след премиерата на новата серия Volvo FH Volvo Trucks представя поредната техническа иновация – революция в кормилните системи при камионите. Патентованата технология Volvo Dynamic Steering добавя електродвигател с електронно регулиране към традиционното кормилно управление с хидроусилвател.

На магистралата Volvo Dynamic Steering предлага ненадмината стабилност на посоката, апри ниски скорости дори тежко натоварен камион може да се управлява с един пръст – категоричен е президентът на Volvo Trucks Клас Нилсон.

Електронноуправляваният електродвигател, монтиран към кормилния вал, е голямото технологично нововъведение при Volvo Dynamic Steering. Той има максимален въртящ момент от 25 Nm и се регулира две хиляди пъти в секунда от управляващия блок. През цялото време работи заедно с хидроусилвателя на кормилния механизъм за по-сигурно и по-леко управление на машината.

Основните предимства на Volvo Dynamic Steering са следните:

– При ниски скорости на движение електродвигателят поема работата от плещите на водача. Това спомага за намаляване напрежението в ръцете и раменете. Volvo Dynamic Steering се центрира автоматично също и при движение на заден ход.

– Системата омекотява неравностите по повърхността на пътя, като например пукнатини и дупки. Това означава, че усещането при управление е за повече стабилност, тъй като не се налага на водача да ги компенсира, като постоянно регулира леко волана.

– По магистрала това прецизно управление води до по-добра стабилност на посоката, което от своя страна осигурява на водача по-спокойно усещане при шофиране и пълен контрол при всякаква скорост.

– Силно неравната повърхност на пътя или страничният вятър се засичат бързо от самообучаващата се система, която автоматично ги компенсира, така че водачът да може да управлява право напред, без да се налага да върти волана, за да противодейства на движенията настрани. Значително подобрение на пътната безопасност и комфорта.