Начало Автомобили Volvo гарантира 1000 км пробег на електричество

Volvo гарантира 1000 км пробег на електричество

58
0
C30,electro,V60,Volvo

Шведската компания Volvo стартира програма за изпитания на електрически автомобили, гарантиращи пробег от 1000 км. Трите прототипа са в процес на производство и ще бъдат демонстрирани пред обществеността в началото на 2012 г. Проектът се подпомага от Европейския съюз и се финансира безвъзмездно от Шведската енергийна агенция, като предоставената сума е 1,2 млн. евро.
За разлика от познатите вече хибриди, чийто ресурс на батериите е ограничен, шведският автомобилен производител е разработил специално устройство, с помощта на което автомобилите ще имат увеличен пробег. Според представители на компанията, изминаването на повече от 1000 км. няма да са проблем, при това нивото на вредни емисии няма да надхвърля 50 гр/км.
За постигане на тези цели в компанията са разработили изцяло нови 3-цилиндрови бензинови двигатели, които ще допълват при нужда електрическото задвижване на предните колела. Агрегатите ще работят и с етанол, а за да могат да се интегрират успешно, ще бъде значително намален размерът на батерията под капака на автомобила.
Първото електрическо возило с удължен пробег ще бъде разработено на базата на Volvo C30. То ще разполага с трицилиндров двигател с мощност 60 конски сили и наличен резервоар за гориво от 40 литра. Агрегатът ще бъде свързан с 40 kW генератор и ще подпомага електрическия двигател на автомобила, за да образуват обща мощност от 111 к.с.
Вторият електрически концепт също ще бъде на базата на C30. Той ще разполага с по-мощен турбоагрегат от 190 к.с. и шестстепенна автоматична скоростна кутия. Те ще бъдат подпомагани от 40 kW генератор и електрически мотор, разполагащ със 111 к.с. Така с обща мощност от 300 к.с. автомобилът ще ускорява от 0-100 км/ч за по-малко от 6 секунди.
Третият електрически автомобил с удължен пробег, който Volvo ще произведе, ще бъде на базата на V60. Той ще бъде със същите технически характеристики като втория концепт Volvo C30. Интересно е, че при скорост до 50 км/ч возилото ще бъде задвижвано изцяло от електричество. При по-висока скорост ще се задейства бензиновият двигател, докато се зарежда отново батерията, разположена под багажника на автомобила.