Начало Автомобили Volvo интегрира камери, които ще следят водачите за употреба на алкохол

Volvo интегрира камери, които ще следят водачите за употреба на алкохол

120
0

Volvo Cars предприема нова стъпка – част от амбициите на компанията да сложи край на фаталните случаи в автомобилите си. Шведският производител решително се заема с проблема с разсейването на водачите и шофирането под влияние на упойващи вещества.

Освен превишената скорост, срещу която Volvo Cars предприема мерки, като налага ограничение на максималната скорост, употребата на алкохол и разсейването на водачите са другите две основни теми. Те трябва да се вземат под внимание за повишаване на безопасността на пътя.

Тези три области са основните предизвикателства при изпълнението на визията на Volvo да сложи край на смъртните случаи при инциденти. Те изискват фокус върху човешкото поведение, като част от цялостната стратегия на компанията.

Данните на Националната асоциация за безопасност на движението в САЩ (NHTSA) показват, че около 30% от всички инциденти с фатален изход зад Океана през 2017 г. са се случили с участието на водач под въздействието на упойващи вещества.

Volvo Cars вярва, че на този проблем може да се обърне специално внимание. За целта ще се монтират камери и сензори в автомобила. Те ще следят поведението на водача и позволяват на системите за сигурност да се намесят, ако той очевидно е разсеян или в нетрезво състояние, не реагира на сигналите за предупреждение и рискува да предизвика катастрофа с тежък или дори фатален изход.

Тази намеса може да включва намаляване на скоростта, изпращане на сигнал към спешния център чрез Volvo on Call и като последна стъпка – активно намаляване и безопасно паркиране на автомобила.

„Когато става въпрос за безопасност, нашата цел е по-скоро напълно да предотвратим инцидентите. Отколкото да намалим техните поражения, когато предстоят да се случат или вече са неизбежни“, заяви Хенри Грийн, вицепрезидент по проучването и развитието във Volvo Cars. „Камерите ще следят за поведение, което може да доведе до сериозни наранявания. Или дори до смъртни случаи“.

Примерите за подобно поведение включват пълната липса на контрол над волана за определен период от време. Както и затворени очи по време на шофиране или изместване на погледа от пътя за по-дълго. А също и лъкатушенето в пътните ленти или изключително бавните реакции на водача.

Тази система за мониторинг е важен елемент от внедряването на технология. Тя ще позволява на автомобила да взима активно решения, с цел да се предотвратят инцидентите, които могат да завършат със сериозни наранявания или със смъртни случаи.