Начало Автомобили Volvo камион управлява дистанционно автовлак от пет превозни средства

Volvo камион управлява дистанционно автовлак от пет превозни средства

179
0
Volvo,Volvo Trucks

Volvo Trucks показа успешна разработка на автовлак, в който камион-водач управлява с безжична технология няколко превозни средства след себе си, докато шофьорите им си почиват, четат или дори гледат телевизия. Технологията бе демонстрирана в заключителната фаза на финансирания от Европейския съюз проект SARTRE (Safe Road Trains for the Environment), чийто основен партньор е производителят на камиони. В изпитателния център на шведската компания представители на Европейската комисия и транспортни експерти от Европа, САЩ и Япония лично се убедиха в успеха на тригодишната работа. Начело на wireless автовлака в демонстрацията застана камион Volvo FH, който успешно поведе след себе си друг Volvo камион и три леки автомобила.

Според експертите с въвеждането на този вид автокомпозиции се постигат няколко важни цели: подобрява се сигурността по пътищата, намалява се негативното влияние върху околната среда и се намалява натовареността на движението. Бързата комуникация между отделните превозни средства в конвоя и ефективните сензори за контрол правят възможно автовлакът да се интегрира безпроблемно в трафика на пътя. Всички автомобили в него са свързани помежду си с безжична технология и следват изцяло траекторията на водача все едно на пътя има едно цялостно превозно средство.

Една от най-важните задачи на експертите от Volvo Trucks е да определят точно каква информация трябва да се предава от камиона към автовлака зад него, за да могат всички автомобили да следват успешно водача.

Дистанцията между колите е по-малка, отколкото в нормален трафик, но сигурността е по-висока, защото всичко се управлява светкавично от компютри, а не се разчита на човешката реакция – обяснява Андреас Екфьорден, който отговаря за участието на Volvo Trucks в проекта SARTRE. – Всички коли в конвоя имат антени, поставени на покрива, с които получават информация от водещия камион. Ако водачът натисне спирачката, всички останали автомобили също спират в същия момент – допълва той.

Водещият Volvo камион е оборудван с всички системи за активна и пасивна сигурност, включително технологията Алколок, която не позволява запалване на двигателя, ако шофьорът е употребил алкохол.

Освен повишаване на сигурността автовлаковете намаляват сериозно и консумацията на гориво. Най-сериозна е икономията при леките автомобили, които печелят от намаленото съпротивление на въздуха при движение в такъв тип конвой. При следващия камион обаче също се наблюдава намаляване на разхода на гориво, което в дългосрочен план е сериозна възможност за разумно управление на бюджетите при транспортните фирми. На практика те се възползват от уменията за икономично шофиране на професионалния шофьор в камиона-водач.

Успехът на прототипа на автовлак в проекта SARTRE е безспорен, но преди масовото му въвеждане предстои много допълнителна работа. Едно от основните предизвикателства е преминаването на участник от автовлака обратно към ръчно управление и включването му в масовото движение и обратното. В този процес трябва да е абсолютно ясно кога контролът и отговорността се прехвърлят от водача към автомобила и от автомобила към водача.

Освен технологични решения обаче са необходими и законодателни промени, защото според действащата в момента Виенска конвенция е незаконно едно превозно средство да отговаря за управлението на друго. Според предварителните прогнози такава промяна и съответно отразяването й в законите на страните членки на ЕС ще отнеме около десет години.