Начало Автомобили Volvo разработи и ербег за пешеходци

Volvo разработи и ербег за пешеходци

81
0
V40,Волво,ербег

След като през 2010 г. компанията Volvo представи системата си Pedestrian Detection, предпазваща пешеходците от сблъсък с автомобил (сама спира колата при скорост до 35 км/ч), сега тя ще вгражда и специална въздушна възглавница за тяхна защита.
Подобно устройство ще се вгражда в автомобил за първи път в света, а първият модел на шведската марка, който ще бъде оборудван с ербега е новия хечбек V40.
Работата на въздушната възглавница се управлява от седем датчика, монтирани в предната част на колата. Системата работи при скорости между 20 и 50 км/ч, защото според изследване на автомобилния производител 75% от произшествията с пешеходци се случват при скорости до 40 км/ч.
След като датчиците предусетят удар, те активират пиропатрони в ъглите на предния капак до челното стъкло, които освобождават пантите на капака. След това, за хилядни от секундата се издува възглавницата, която повдига леко капака (10 см.), увеличавайки разстоянието между него и двигателния отсек. Така се получава демпфериращо пространство, което смекчава удара. В отворено състояние ербега практически напълно закрива челното стъкло и предните колони на колата.
Изследвания на Volvo също показват, че в 25% от смъртоносните аварии в Европа загиват пешеходци, в САЩ този хоказател е 12 процента, а в Китай – 25%. Най-сериозни са травмите на главата, които се причиняват от твърдите структури под капака, долната част на челното стъкло и предните колони.