Начало Автомобили Volvo с ново поколение двигатели – VEA

Volvo с ново поколение двигатели – VEA

225
0

През тази есен Volvo пуска на пазара ново поколение 4-цилиндрови двигатели, носещи наименованието VEA (Volvo Engine Architecture).

В това поколение ще бъде представена и новата система за контрол на впръскваното гориво i-ART. Вместо на единствения досега датчик в горивопровода, сега всеки клапан ще разполага с малък сензор, който ще помага да се контролира непрекъснато притока на гориво към всеки цилиндър. Така ще бъде подсигурено, че във всеки един момент цилиндрите ще разполагат с идеалното количество гориво, което е необходимо. Тази нова система спомага за значителното намаляване на разхода на бензин.

Освен тази нова система в новото поколение двигатели е повишено и налягането на впръскваното в двигателите гориво. То ще бъде 2500 бара и по този начин допълнително се намалява разхода. Получават се и други положителни ефекти. Въпреки намаленото потребление, мощността се увеличава, а вредните емисии намаляват.

Повишаването на налягането, с което се впръсква горивото и новата система i-ART са една революция, която може да се сравни само с изобретената от нас ламбда сонда през 1976 г. – обяснява Дерек Краб, вицепрезидент на Volvo Powertrain Engineering.

Производството на новото поколение VEA агрегати започва през тази есен в шведския град Скьовде. Става дума за 2-литрови дизелови и бензинови мотори, които използват директно впръскване и турбокомпресори, покриващи широк диапазон от мощности. По желание на клиентите някои варианти могат да бъдат комбинирани с хибридно задвижване, което освен до повишаване на мощността води и до допълнително намаляване на разхода.

Заедно с новата генерация VEA двигатели през есента Volvo въвежда и нова 8-степенна автоматична трансмисия, която допринася за повишаването на енергийната ефективност, както и за допълнителния комфорт и удоволствие при шофирането.