Начало Автомобилни новини Volvo със специален ключ за безопасно споделяне на автомобила

Volvo със специален ключ за безопасно споделяне на автомобила

281
0

Volvo Cars представя специален ключ – Care Key. Той позволява на клиентите на Volvo да ограничат максималната скорост, когато отдават автомобила си за ползване от близки или приятели. Care Key ще бъде част от стандартното оборудване на всички нови Volvo автомобили от модел на година 2021.

Care Key позволява на водачите да ограничат максималната скорост на шофиране, преди да преотстъпят автомобила си на друг член от семейството или на по-млади и неопитни шофьори – например тийнейджъри, които току-що са взели шофьорските си книжки. По-рано този месец Volvo Cars обяви, че ще намали до 180 км/ч максималната скорост на всички нови модели от 2020 г., като своеобразен сигнал към обществеността за опасността от шофирането с превишена скорост.

Президентът на Volvo Cars Хакан Самуелсон обяви, че шведската компания иска да инициира дискусия относно това дали автомобилните производители трябва да имат правото и може би дори задължението да инсталират технологии, които променят поведението на водачите.

Сега, когато подобна технология е налична, темата придобива още по-съществено значение.

Ограничението на максималната скорост и технологията Care Key илюстрират как автомобилните производители могат активно да поемат отговорност в стремежа за постигане на нулеви смъртни случаи, насърчавайки промяна в поведението на водачите на пътя.

„Ние вярваме, че автомобилните производители носят отговорност за подобряване на пътната безопасност. Наскоро обявеното от нас ограничение на максималната скорост отговаря на този начин на мислене. A технологията Care Key е още един пример за това. Мнозина искат да споделят автомобила си с приятели или членове от семейството си. Но не се чувстват спокойни за тяхната безопасност на пътя. Care Key предлага едно добро решение и допълнително спокойствие за тях“, заяви Хакан Самуелсон.

Освен възможните ползи, свързани с повишаване на безопасността, технологиите за ограничаване на скоростта и Care Key, могат да донесат на водачите и финансови облаги. В момента компанията кани на разговор застрахователни компании от няколко пазара. Целта е да се обсъдят възможностите за специални, по-изгодни условия за клиенти на Volvo, които използват въпросните технологии за безопасност. Конкретните застрахователни условия ще зависят от обстоятелствата на всеки пазар. Но в скоро време се очаква Volvo да обяви първото от серия споразумения, сключени със застрахователни компании.

„Ако можем да насърчим по-разумно поведение на водачите с технологии, които им помагат да стоят по-далече от евентуални проблеми на пътя, това логично ще окаже и положително влияние върху застрахователните полици”, допълни Самуелсон.