Начало Автомобили Volvo ще стане най-големият производител на камиони след споразумение с Dongfeng

Volvo ще стане най-големият производител на камиони след споразумение с Dongfeng

263
0
DFCV

Volvo Group ще стане най-големият производител на камиони, след като сключи стратегическо споразумение с Dongfeng Motor Group Company Limited (DFG). Компанията ще придобие 45% от новата дъщерна фирма на DFG – Dongfeng Commercial Vehicles (DFCV), включваща основната част от бизнеса на китайската страна с камиони.

Това е много вълнуващо начинание, което ще комбинира най-доброто от двете страни. Volvo Group и Dongfeng ще получат отлични възможности. Комбинирането на силните местни позиции на Dongfeng с ноухауто, техническия опит и глобалното присъствие на Volvo Group ще дадат на DFCV отличен потенциал за растеж и развитие в и извън Китай – заяви президентът и главен изпълнителен директорна Volvo Олоф Персон.

Условията по сделката ще бъдат изгладени, като е необходимо и тя да получи одобрението на съответните антитръстови органи. Стойността й вероятно ще възледе на 569 млн. британски лири. И двете страни имат амбицията да приключат възможно най-скоро – в рамките на около 12 месеца, считано от момента на подписване на споразумението.

Понастоящем Volvo Group е третия по големина производител на камиони. Компанията реализира 180 000 броя возила през 2011 г. Dongfeng заема второто място по производство с общи продажби 186 000 за същия период.

Следваме ясна стратегия за постигане на целта си – да станем световен лидер в областта на транспортните решения. С това споразумение направихме решителна крачка напред и осъществихме някои от стратегическите си цели като разширение и растеж в Азия – допълни Персон.

През 2012 г. китайският пазар на камиони възлезе на приблизително 636 000 броя. DFCV е с лидерски позиции в сегмента и на средните, и на тежкотоварните камиони с дял от съответно 16,1% и 15,7%.

Китайският пазар в сегмента се равнява на европейския и северноамериканския взети заедно – каза още Персон.