Начало Top Moto News VR46 официално потвърди оставането на Ди Джанантонио

VR46 официално потвърди оставането на Ди Джанантонио

67
0
Фабио Ди Джанантонио
Фабио Ди Джанантонио, снимка VR46 Racing Team

VR46 официално потвърди оставането на Фабио Ди Джанантонио. Италианецът подписа договор директно с Дукати, който е с продължителност от две години. От следващия сезон Ди Джанантонио ще кара спецификация на мотора, която е идентична с тази на заводския тим на Дукати.

Бъдещето на Ди Джанантонио беше една от най-лошо пазените тайни в падока на MotoGP. Още миналия месец някои медии съобщиха, че 25-годишният състезател е подписал ново споразумение. Този път обаче то е директно с Дукати, а не отбора на Валентино Роси. Като част от новия контракт, Ди Джанантонио ще кара заводски подготвен мотор Десмоседичи GP25

В началото на лятото Ди Джанантонио получи оферта от Прамак. Италианският отбор ще работи с Ямаха от началото на следващата година. Той обаче отказа предложението на тима и реши да продължи да кара машини на Дукати.

В края на миналата седмица беше обявено, че VR46 става официален сателитен отбор на Дукати от следващата година. Малко по-късно Давиде Тардоци разкри, че тимът на Роси ще разполага с един мотор със спецификация за 2025-та, каран от Ди Джанантонио.

Днешната новина бележи впечатляващият обрат в кариерата на Ди Джанантонио. Бъдещето на италианеца в MotoGP беше застрашено в края на миналата година, след като Марк Маркес зае мястото му в Грезини Рейсинг.

Италианецът все пак остана в MotoGP с VR46. Оттогава той постига серия от силни резултати, за да се изкачи до осмо място в класирането при пилотите. Той редовно попада в челната десетка и е по-постоянен от съотборника си Марко Безеки.

„Това, че успях да подпиша този договор, беше важно за мен и се гордея с него“, сподели Ди Джанантонио.

„Ще бъда част от семейството на Дукати в продължение на две години и ще продължа да работя с VR46 Racing Team. Това представлява крайъгълен камък и важна отправна точка за моето спортно израстване. С подкрепата на Дукати и с наличието на официален мотоциклет можем да продължим да се развиваме и да постигнем велики неща заедно.“

„Искам да благодаря на Дукати за доверието, на Клаудио, Джиджи, Мауро и на VR46 Racing Team, които повярваха в мен в един труден момент. Голямо благодаря и на Вале, Учо, Пабло, всички членове на екипа и моя персонал. Цялото това пътуване никога нямаше да бъде възможно без тях“, добави пилотът на VR46 Дукати.

Очаква се новият съотборник на Ди Джанантонио да бъде Франко Морбидели. Вицешампионът за 2020 г. ще напусне Прамак след края на сезона. По време на уикенда в Силвърстоун Тардоци обясни, че догодина Морбидели ще кара мотор със спецификация за 2024 г. Това автоматично праща италианеца в тима на VR46. Така той отново ще се събере със своя близък приятел и ментор Валентино Роси

„Щастливи сме, че Фабио Ди Джанантонио ще бъде сред нашите пилоти през следващите две години. Той винаги е показвал голямо доверие към нашия проект. Неговата отдаденост и талант го доведоха до стабилно израстване в MotoGP“, каза Джиджи Дал’Иня.

„Убедени сме, че заедно с VR46 Racing Team и с официалния Десмоседичи GP, той ще има още повече възможности да разкрие пълния си потенциал. Добре дошъл официално в семейството на Дукати, Фабио!“