Начало MotoGP News VR46 ще бъде официален сателитен отбор на Дукати през 2025 г.

VR46 ще бъде официален сателитен отбор на Дукати през 2025 г.

127
0
VR46 и Дукати
снимка, Дукати

VR46 ще бъде официален сателитен отбор на Дукати през 2025 г. Тимът на Валентино Роси ще заема ролята, която в момента се изпълнява от Прамак. Междувременно марката от Болоня официално потвърди, че догодина ще използва три заводски подготвени мотора.

Дукати най-накрая разкри, че е постигнато споразумение VR46 да замени Прамак като основен сателитен отбор от сезон 2025 в MotoGP. Сделката между двете страни е за две години с опция за удължаване. Съвсем очаквано, тя беше в навечерието на Гран при на Великобритания. Уикендът на Силвърстоун сложи край на лятната пауза през сезон 2024 в кралския клас

През последните сезони Прамак беше официалният сателитен отбор на Дукати. Екипът използваше два заводски подготвени мотори, която бяха със същата спецификация като тези на официалния отбор. Прамак също така получаваше много техническа помощ от марката.

По-рано тази година стана ясно, че Прамак ще работи с Ямаха от 2025 г. нататък. Италианският отбор направи рязък обратен завой и прекрати дългогодишните си отношения с Дукати. Раздялата е породена най-вече от напускането на Хорхе Мартин и сериозни разминавания във финансовите параметри между Дукати и отбора.

От Дукати избраха VR46 да заеме мястото на Прамак. Отборът на Валентино Роси се състезава в MotoGP от 2022 г. насам и използва мотори на марката от Болоня.

VR46 ще получи максимална техническа и спортна подкрепа от Дукати. За разлика от Прамак, отборът на Роси ще получи само един мотор със спецификация за 2025 г.

Това означава, че догодина италианският производител ще разполага с три мотора от най-новата спецификация, вместо с четири. Първите две машини ще бъдат карани от Франческо Баная и Марк Маркес. Очаква се третата да бъде предоставена на Фабио ди Джанатонио. Еднократният победител в MotoGP е на път да сключи договор директно с Дукати и да продължи да се състезава за VR46

„Още от първия ден VR46 Racing Team показа, че знае как да работи в перфектна хармония с Дукати. През последните години постигнахме страхотни резултати“, сподели Джиджи Дал’Иня.

„Щастливи сме, че можем да засилим още повече тези взаимоотношения, като предоставим на тима заводска подкрепа от следващия сезон. Сигурен съм, че заедно можем да постигнем велики неща. Благодаря на Валентино, Учо и Пабло и на всички хора, които работят с голяма страст и отдаденост в отбора“, добави генералният мениджър на Дукати.

„Не мога да не се гордея да обявя, че догодина VR46 ще бъде официално подкрепяният отбор на Дукати в MotoGP. Ще разполагаме с официален мотоциклет и GP24. Ако някой ми беше казал това преди няколко години, нямаше да повярвам“, каза Алесио Салучи.

„Това е наистина значим момент за целия отбор. Постигането на този резултат с толкова млад отбор, издигнал се толкова само за три години е наистина необикновено. Предстоят ни няколко години на упорита работа, на големи предизвикателства. Нямаме търпение да се подложим на изпитание, за да постигнем още по-амбициозни резултати“, добави директорът на VR46.

Междувременно Давиде Тардоци потвърди, че VR46 ще разполага с един заводски мотор догодина, каран от Ди Джанантонио. Италианецът също така намекна, че Франко Морбидели ще се прехвърли в отбора на Валентино Роси. Вицешампионът от 2020 г. кара за Прамак, но ще напусне след прехода на тима към Ямаха.