Начало Автомобили Saab все пак може да оживее

Saab все пак може да оживее

31
0
nevs,SAAB,Youngman

Буквално преди дни стана ясно, че шведската компания Saab, банкрутирала през миналата година, е закупена от National Electric Vehicle Sweden (NEVS).
Все пак официално становище по сделката все още няма, тъй като назначения от съда управител на Saab е отказал да потвърди изтеклата информация, както и да даде подробности дали сделката е факт или не. Според шведски медии обаче, финализирането на процедурата ще стане всеки момент, а официалното заявление ще бъде направено до края на месеца.
Според първоначалната информация NEVS са внесли предложението си в началото на април, непосредствено преди изтичането на последния срок за приемане на офертите. Сумата, предложена от регистрираната в средата на май в Швеция компания, е най-крупната от подадените до момента, като се предполага че е в диапазона 200-250 млн. долара.
Макар и регистрирана в страната, компанията NEVS всъщност е азиатска – в нея акционери са фирма от Хонг Конг, специализирана в алтернативни източници на енергия, японски инвестиционен фонд и частно лице, собственик на юридическа кантора.
През миналата година китайски компании бяха най-потенциалните нови собственици на Saab, които обаче бяха отхвърлени от бившия собственик на шведите General Motors, който не пожела да предостави лицензиите и технологиите си на азиатците. По-късно към желаещите да придобият шведската компания се присъедини и индийската Mahindra & Mahindra, но така или иначе до сделка не се стигна.
След като се сдобие с нови собственици на Saab предстои дълъг път към оздравяване, а под новото управление компанията може не само да възстанови нормалната си работа, но и да поеме в посока към електромобили и хибридни задвижвания.
Известна доза оптимизъм за бъдещето на Saab вдъхва и фактът, че сделката по възраждането на легендарния шведски бранд се случва точно 65 години след представянето на първия автомобил на компанията – Ursaab 92001.