Начало Автомобили Удобство и безопасност – основните причини за избор на всесезонни гуми от...

Удобство и безопасност – основните причини за избор на всесезонни гуми от европейските шофьори

16628
0

Повече от половината от европейските шофьори, използващи всесезонни гуми, ги избират заради удобството. Този тип гуми не се налага да бъдат подменяни два пъти годишно

Според проведено от Nokian Tyres проучване друга причина е безопасността. 50% от запитаните вярват, че всесезонните гуми са достатъчно надеждни, за да се използват целогодишно по европейските пътища, и отговарят на регулаторните изисквания за зимни гуми. Проучването е проведено в четири държави: Германия, Франция, Италия и Полша. Новата всесезонна гума Nokian Seasonproof е предназначена за водачи, които търсят надеждност и първокласна безопасност на заснежени и кишави пътища, но които също така искат първокласни характеристики и лесно шофиране и през лятото.

„Нарастващата нужда от допълнителна безопасност в неочаквани условия на мокра и заснежена настилка, дори и извън сезона, е една от основните причини поради която много европейски автомобили са снабдени с гуми, които могат да се справят с разнообразните метеорологични условия“, обясни шефката на отдел „Маркетинг“ в Nokian Tyres за Европа Катя Виденман.

Метеорологичните условия в Европа са променливи и шофьорите на Стария континент оценяват високо безопасността на всесезонните гуми в такова време

Обикновено високите цени на всесезонните гуми са сред причините за домакинствата все още да предпочитат сезонни модели. Удобството е основен фактор за италианските шофьори. 70% от тях се съгласяват, че това е водещо за тях до голяма степен, следвани от 63% от германските водачи. За поляците безопасността е най-важния фактор. 74% от запитаните смятат, че всесезонните гуми са достатъчно сигурни за всички сезони. При французите и италианците такова одобрение изразяват съответно 56% и 54%.

Участниците в проучването обаче все още желаят някои подобрения във всесезонните гуми. Най-голямото им желание е производителите да подобрят ефективността при разхода на гориво, следвано от добрата устойчивост на износване, както и цената за покупка. Що се отнася до шофирането на сняг и киша, особено италианските шофьори (41%) имат притеснения, както и немските и френските (съответно 34% и 35%). Тевярват, че метеорологичните условия на местата където живеят, все пак изискват свойства подходящи за зимата.

Гамата на Nokian включва Nokian Seasonproof и Nokian Seasonproof SUV, които предоставят безопасност и целогодишно удобство за шофьорите в Централна и Източна Европа

„Сигурността винаги е на първо място във философията ни за разработване на нови продукти. Новите Nokian Seasonproof предлагат практично решение за всички шофьори, които искат да се сбогуват със сезонната смяна на гуми, но в същото време искат безопасен вариант за снежни, кишави и мокри пътища през всеки ден от годината“, сподели Мартин Дражик, продуктов мениджър в Nokian Tyres.

Всички размери са снабдени със символа на снежинката (3PMSF), който удостоверява, че гумата е официално одобрена за употреба през зимата. Продуктовата гама включва размери за модерни леки автомобили, SUV и CUV модели със селекция от 64 продукта от 14 до 19 инча и със скоростни индекси от T (190 км/ч), H (210 км/ч), V (240 км/ч) и W (270 км/ч).

Повечето всесезонни гуми се монтират на малки или средни семейни автомобили. 58% от тези автомобили изминават между 5000 и 20000 километра годишно. Преобладаващото мнозинство от германските шофьори с всесезонни гуми (78%) ги ползват при автомобили задвижвани на бензин. 55% от поляците и 45% от италианците правят същото. 62% от французите поставят всесезонни гуми на дизелови автомобили.

Повечето от анкетираните използват всесезонни гуми на автомобили, които са над 5 години. Само 3,75% от всички участници в проучването купуват всесезонни гуми за нови автомобили

Затова и не е изненадващо, че много шофьори обмислят да оборудват втория автомобил на домакинството с всесезонни гуми, който обикновено има по-малък годишен пробег. 74% от полските шофьори са съгласни с това, както и 59% от италианските, 57% от немските и 47% от френските водачи.

Общият темп на растежа на пазара за всесезонни гуми вече е висок – 20-25%. Очаква се да продължи да се расте в бъдеще. Проучването потвърждава това предположение: 70% от запитаните определено биха закупили всесезонни гуми за автомобила си.