Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Всички отбори са важни за F1, така че трябва да се грижим...

Всички отбори са важни за F1, така че трябва да се грижим за тях, смята Уитмарш

26
0
Мартин Уитмарш

Всички отбори са важни за Формула 1, независимо колко са големи и съответно нуждите на всички трябва да бъдат обмисляни и да се полагат грижи за тях, твърди шефът на Макларън Мартин Уитмарш. Той отбеляза в редовното телефонно интервю преди състезание, че от момента, когато отборът е влязъл в Гран при, 101 екипа са се появили и изчезнали от спорта, което е демонстрация колко непостоянен е спортът.

Само през последните няколко еволюирахме от подсектор на автомобилните производители в по-чисто вариант на Формула 1. Не бива да подценяваме усилията на по-малките тимове, колко им е трудно. Някои от големите отбори може би се чувстват уверени, но ни трябват 10-12 тима, за да се провеждат нормални състезания. Що се отнася до трети коли – разбирам защо идеята е привлекателна за определени хора, а и Макларън биха имали интерес в известна степен, но като цяло това решение е грешно за Формула 1. Спортът ни се нуждае от разнообразие. Затова трябва да работим върху достатъчно добро за всички екипи бизнес решение – обясни Уитмарш.

Англичанинът смята, че е по-добре да има по-сериозна връзка между Гран при технологиите и използваните при производството на серийни автомобили. Като примери в това отношение той посочи новите турбодвигатели, които ще бъдат въведени през 2014 г., развитието на KERS, системите и структурите за сигурност и т.н.

И тъй като Уитмарш засегна темата с третите автомобили, то веднага бе зададен въпросът как ще коментира казаното от президента на Ферари Лука ди Монтедземоло миналия уикенд – че е по-добре на грида да има повече конкурентоспособни коли, отколкото изоставащи с по-няколко секунди болиди.

Лука е изключително харизматична фигура за Ферари, в Италия и в автомобилния спорт. Според мен той обича Формула 1, гордее се с историята и наследството на Ферари и със сигурност ще отстоява своите лични мнения и виждания. Мисля, че за ежедневната работа в F1 е по-добре, когато отборите и управляващата организация работят заедно, за да изградят правилата. Атмосферата през последните три години е малко по-спокойна, не обръщаме толкова внимание на външната реторика и взехме някои наистина добри решения – заяви Уитмарш.