Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Всяка надпревара ми дава нещо ново, категоричен е Петров

Всяка надпревара ми дава нещо ново, категоричен е Петров

46
0

Виталий Петров успя да завърши първата си състезателна дистанция на суха писта и се подготвя да атакува Монте Карло.

– Виталий, в Испания завърши първото си състезание на суха писта. Как премина уикендът от твоя гледна точка?

– Имаше и положителни, и отрицателни страни, но бе поредната надпревара, от която научих много. За мен бе особено важно да финиширам, за да придобия повече опит с поведението на болида на сухо – как се променя балансът по време на състезателната дистанция, как се управляват гумите. Автомобилът бе постоянен, с добро темпо, но при всички положения щеше да е трудно да спечеля точки, тъй като задминаванията на това трасе са трудни. Направих хубава битка с [Камуи] Кобаяши и успях да остана пред него, но бях разочарован, че в крайна сметка не спечелих нищо.

– Адаптирането към Формула 1 толкова голямо предизвикателство ли е, каквото очакваше?

– Най-трудното нещо е да изкараш един перфектен уикенд, но според мен това идва с опита. Трябва да извличаш максимума от колата във всяка сесия. Поради тази причина стартове като този в Испания са много важна част от учебния процес при мен. Сега се чувствам значително по-уверен, след като направих цяла състезателна дистанция на сухо. Знам, че има много неща, в които мога да стана по-добър и затова е нужно да съм колкото се може повече време с инженерите, да се опитвам да разбера всичко за автомобила си. Всяка надпревара ме учи на нещо ново и ми дава шанс да вървя напред.

– Следва Монако – харесваш ли това трасе?

– Нямам търпение да карам за първи път болид от Формула 1 в Монако. Харесвах пистата, когато се състезавах в GP2 и съм сигурен, че с автомобил от Гран при ще е още по-хубаво. Но съм наясно, че ще е трудна надпревара, защото на улично трасе не бива да се допускат грешки. Изпреварванията пък са направо невъзможни и квалификацията ще е много важна, а няма да е никак лесна с толкова коли – особено първата част. Мисля, че изпълнението на дори една чиста обиколка ще е постижение. Най-важното обаче е да не бъркаме, ако искаме да завършим в точките.