Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън най-бърз и във втората сесия в Монреал

Хамилтън най-бърз и във втората сесия в Монреал

36
0

Люис Хамилтън бе най-бърз и във втората свободна тренировка преди Гран при на Канада. Трикратният световен шампион изпревари Себастиан Фетел (Ферари) и съотборника си в Мерцедес Нико Розберг.

Между двете сесии стана ясно, че стюардите на Гран при на Канада разследват Макс Верстапен (Ред Бул) заради инцидент с Валтери Ботас от първата тренировка. Холандският пилот се движеше бавно по трасето без да обърне внимание на състезателя на Уилямс. Ботас бе принуден да мине напряко през шикана вместо да го вземе нормално и веднага се оплака на екипа си по радиото. Верстапен получи официално предупреждение, което е първо за него през сезона.

Метеорологичните условия бяха добри и за втората петъчна тренировка. Все още бе слънчево. Температурата на пистата се бе качила до 43 градуса. Хладното време обаче бе повод за притеснение относно загряването на гумите.

В таблицата бързо започнаха да се трупат времена, като десетина минути след началото начело бе Нико Хюлкенберг с 1:15.944, следван от съотборника си Серхио Перес (+0,121 сек), Себастиан Фетел, Карлос Сайнц и т.н. След това Верстапен излезе пръв, но постижението му веднага бе подобрено от Фетел и Даниел Рикиардо (1:15.530). Пилотите на Мерцедес бяха в серии със софт, както и Фетел, докато Рикиардо бе със суперсофт.

Верстапен пак излезе пръв с 1:15.442 (-0,088 сек спрямо времето на Даниел). Състезателите на Ред Бул бяха със суперсофт, а междувременно Хамилтън успя да ги изпревари и да оглави таблицата – 1:15.343.

В Макларън-а на Дженсън Бътън по време на първата тренировка бе открит теч на масло, довел до смяна на задвижващата система. Англичанинът чакаше в бокса екипът да довърши работата, докато на трасето Верстапен пак излезе пръв – 1:15.259 (-0,084 спрямо Хамилтън, който все още бе с използван софт).

Битката за първата позиция продължи все така ожесточено и Люис свали под 1:15 мин за обиколка – 1:14.941 със софт. Фелипе Маса от своя страна излезе четвърти, изпреварвайки Розберг, като бразилският пилот на Уилямс бе с ултрасофт. Втората сесия бе особено важна за него заради катастрофата му в сутрешната тренировка, вследствие на която имаше само 7 обиколки. Със същия тип гуми съотборникът му Ботас пък даде второ време (1:15.213).

Розберг на свой ред сложи ултрасофт и постигна най-добро постижение за сесията половин час след старта й – 1:14.751.

Хамилтън отговори на бързия тур на съекипника си с половин секунда по-добро време: 1:14.212 (-0,526). На трасето се появиха жълти знамена заради излитане на Данил Квят в първи завой. Руснакът успя да премине през зоната за сигурност, върна се на пистата и продължи.

Фетел излезе с ултрасофт и привлече вниманието към Ферари. Скудерията има редица новости по болидите си за уикенда в Канада и представянето на тима се очаква с особено интерес. С първата си бърза обиколка Себастиан се оказа на 0,663 сек от времето на Хамилтън, след като постигна най-добри резултати за себе си и в трите сектора на „Жил Вилньов”.

Хамилтън отговори на бързия тур на съекипника си с половин секунда по-добро време: 1:14.212 (-0,526). На трасето се появиха жълти знамена заради излитане на Данил Квят в първи завой. Руснакът успя да премине през зоната за сигурност, върна се на пистата и продължи.

Фетел излезе с ултрасофт и привлече вниманието към Ферари. Скудерията има редица новости по болидите си за уикенда в Канада и представянето на тима се очаква с особено интерес. С първата си бърза обиколка Себастиан се оказа на 0,663 сек от времето на Хамилтън, след като постигна най-добри резултати за себе си и в трите сектора на „Жил Вилньов”. Немският пилот на Ферари подобри времето си до 1:14.469 (+0,257) и се вклини между двата Мерцедес-а.

Във Ферари провериха DRS-системата в колата на Кими Райконен заради съмнение дали работи както трябва. Междувременно Бътън бе заел седма позиция, изравнявайки времето на Ботас до хилядни от секундата – 1:15.213 мин. 20 минути преди финала на тренировката само Кими и Верлайн не бяха на пистата. Фетел пък се оплака от трафика.

Тренировката протече без сериозни инциденти, въпреки че неколцина се разминаха опасно със Стената на шампионите. Фернандо Алонсо предизвика по-сериозно внимание, след като успя да се измъкне от сериозна ситуация в тази част на трасето.

Хамилтън остана пръв до края на сесията, следван от Фетел, Розберг, Верстапен, Рикиардо, Ботас, Бътън и т.н.