Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг най-бърз във втората сесия на Хунгароринг, Хамилтън катастрофира

Розберг най-бърз във втората сесия на Хунгароринг, Хамилтън катастрофира

31
0

Нико Розберг бе най-бърз във втората свободна тренировка преди Гран при на Унгария, докато съотборникът му в Мерцедес Люис Хамилтън катастрофира в началото на сесията. Англичанинът се удари в бариера от гуми на 11-ти завой, но успя да прибере колата си в бокса. Автомобилът обаче се нуждаеше от цялостна проверка и той не излезе повече на трасето.

Температурата на пистата се бе качила до 49 градуса в началото на втората сесия в Унгария. Тази на въздуха бе 29 градуса, а шансът да завали по време на сесията бе само 20%.

Ромен Грожан пръв излезе на пистата след светването на зеления семафор, последван от съотборника си Естебан Гутиерес. Френският състезател записа първото време – 1:24.524, което веднага бе подобрено от Кими Райконен – 1:23.218.

Фернандо Алонсо бе със сменена задвижваща система (но без използвани нови компоненти, които да водят до наказание), след като от Хонда засекли „аномалия” в показанията на агрегата в Макларън-а му по време на първата тренировка.

Мерцедес продължиха работата по петъчната си програма, част от която бяха проверки на поведението на скоростната кутия в автомобила на Нико Розберг. Тимът очакваше преди началото на уикенда, че няма да се наложи да я сменя след проблемите, които немският пилот имаше на Силвърстоун. Показанията от първата тренировка потвърдиха, че скоростната кутия работи нормално. Все пак отборът ще анализира внимателно данните след трите часа за подготовка.

Пилотите на екипа от Бракли бързо оглавиха класирането след появата си на трасето. Хамилтън даде 1:21.960 мин и само с 1 хилядна от секундата по-бързо от съотборника си. Трети бе Макс Верстапен – на 0,892 сек от Люис.

В следващия си бърз тур Хамилтън излетя от пистата и се удари в бариера от гуми. Рейс контролът веднага спря сесията (четвърт час след старта). Англичанинът успя да потегли и сам прибра болида в бокса, докато маршалите поправяха стената от гуми в зоната за сигурност на 11-ти завой.



От Мерцедес съобщиха, че Хамилтън няма да кара повече във втората тренировка на Хунгароринг, тъй като болидът му се нуждае от цялостна проверка след удара.

 

Розберг излезе пръв в класирането с 1:20.435 (със суперсофт). Според Пирели разликата между представянето на софт и суперсофт на Хунгарориг е над секунда в една бърза обиколка. Грожан пък ядосано съобщи по радиото за проблем със задните си спирачки и допълни, че започва да му писва от толкова грижи. Във Ферари работеха по сравнение на типовете гуми, като Райконен караше със суперсофт, а Себастиан Фетел – със софт.

Пилотите на Ред Бул се наредиха втори и трети – Даниел Рикиардо на 0,595 сек от Розберг, а Верстапен – на 0,74 сек от съотборника си. Австралиецът бе с най-добро време във втори сектор, докато Нико бе най-бърз в първи и трети.

Валтери Ботас и Карлос Сайнц бяха разследвани за пресичане на линия при входа на питлейна, докато Фетел записа трето по сила постижение – на близо секунда от това на Розберг (+0,922).

Повечето отбори се съсредоточиха върху подготовка за състезанието през последния половин час на сесията. Само Алонсо правеше бързи обиколки със суперсофт, след като загуби известно време заради смяна пода на автомобила си.

Кевин Магнусен се завъртя на втори завой, което доведе до показване на жълти знамена в сектора. Пилотът не бе съвсем сигурен какво се е случило и предположи, че може да е спукал гума. На същия завой Фелипе Насър отби и прибра Заубер-а си с помощта на маршалите, докато Карлос Сайнц изхвърча от трасето.

До края на тренировката нямаше съществени размествания в челото – Розберг остана пръв, следван от Рикиардо, Фетел, Верстапен. Времето на Хамилтън от началото бе пето по сила за цялата сесия. Топ 10 допълниха Райконен, Алонсо, Бътън, Хюлкенберг и Перес.