Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер най-бърз във втората свободна тренировка на пистата Зандвоорт

Льоклер най-бърз във втората свободна тренировка на пистата Зандвоорт

4137
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Георги Тодоров/LAP

Шарл Льоклер зае първото място след края на втората свободна тренировка на пистата Зандвоорт. Пилотът на Ферари записа най-бързата обиколка за 1:12.345 мин. Втори на 0.004 сек. финишира съотборникът му Карлос Сайнц. Трети с изоставане 0.072 сек. от времето на Льоклер бе Люис Хамилтън с Мерцедес.

Началото на сесията бе забавено с 15 минути заради два инцидента в квалификацията на поддържащата серия F3. Също така стана ясно, че Оскар Пиастри ще кара за Макларън през сезон 2023. Времето в Нидерландия бе сходно с това в първата тренировъчна сесия.

Голяма част от пилотите напуснаха гаражите си след старта на втората свободна тренировка за Гран при на Нидерландия. Сред тях отново бе местният любимец Макс Верстапен. Пилотът на Ред Бул използва нова скоростна кутия след проблемите по-рано днес и на всяка цена иска да защити успеха си от 2021 г. Хамилтън пък се оплака от проблеми с радиото.

Верстапен записа първата най-бърза обиколка за 1:13.465 мин. с гуми софт. Световният шампион бе следван от Сайнц, Льоклер, Ръсел, Норис и Хамилтън, които караха с медиум. Останалата част от пилотите също решиха да заложат на медиум, с изключение на Алонсо и Гасли. Двамата правеха обиколка с най-твърдата смес на Пирели.

След изминаване на една четвърт от сесията на Зандвоорт Сайнц и Льоклер изпревариха Верстапен. Испанецът записа 1:13.412 мин. – с 0.025 сек. по-добро време от това на Льоклер.

В средата на втората тренировка Льоклер и Сайнц заемаха първите две позиции, следвани от Хамилтън, Норис, Ръсел, Строл, Алонсо, Верстапен, Окон и Рикиардо.

Автомобилите на Ред Бул продължаваха да имат по-ниско темпо от очакваното. Верстапен отново прекара няколко минути в гаража, преди да се върне на пистата. Рикиардо също се намираше в гаража на своя отбор след като теч от левия страничен носач на неговия болид.

По-малко от 15-ина минути преди края на последната петъчна тренировка в Нидерландия Юки Цунода заседна в чакъла след като напусна очертанията на пистата Зандвоорт.

До края на тренировката нямаше никакви размествания. По този начин Льоклер остана начело, следван от Сайнц. Трети и четвърто завършиха Хамилтън и Норис. Останалите позиции до топ 10 бяха заети от Ръсел, Строл, Алонсо, Верстапен, Окон и Рикиардо.