Начало Избрани Сайнц пред Льоклер и Верстапен във втората тренировка на Пол Рикар

Сайнц пред Льоклер и Верстапен във втората тренировка на Пол Рикар

3915
0
Карлос Сайнц, Ферари
Карлос Сайнц; снимка Ферари

Карлос Сайнц беше най-бърз във втората тренировка на Пол Рикар. Пилотът на Ферари завъртя най-добрата обиколка за 1:32.527 мин. Втори на една десета завърши неговият съотборник Шарл Льоклер. Трети и четвърти бяха Макс Верстапен (Ред Бул) и Джордж Ръсел (Мерцедес).

Времето на Пол Рикар отново бе слънчево и сухо. Температурата на въздуха в началото на сесията бе около 40 градуса, а тази на асфалта- 56.

Първи на пистата се появиха пилотите на Астън Мартин и Хаас. Механиците на Ферари работеха усилено върху болида на Шарл Льоклер.

Пилотите на Алпин окупираха първите две позиции след първите пет минути. Състезателите на Ферари, Ред Бул, както и Цунода и Албон все още не бяха излезли от бокса. Същевременно Хамилтън и Ботас се върнаха в своите автомобили след като пропуснаха първата свободна тренировка.

Мик Шумахер се завъртя и едва не се удари в предпазните ограждения. Междувременно Ръсел поведе с време от 1:34.810 с гуми медиум. Следващите две позиции бяха заети от Гасли и Магнусен.

15 минути след началото на втората тренировка на Пол Рикар Льоклер излезе начело с обиколка за 1:34.182 мин. също с гуми медиум. Верстапен успя да подобри времето на пилота на Ферари и записа време за 1:34.172 мин.

За разлика от Льоклер и Верстапен, Сайнц бе на пистата Пол Рикар с най-меката смес на Пирели и зае първата позиция с обиколка за 1:33.322 мин. Испанецът ще потегли с 10 места по-назад на стартовото поле заради използване на повече компоненти в двигателя на Ферари.

При преполовяването на втората сесия на Пол Рикар Льоклер оглави класирането след като изпревари Сайнц. Третото място бе заето от Верстапен. Четвърти и пети бяха Алонсо и Фетел. В челната десетка влизаха още Строл, Окон, Перес, Ръсел и Гасли.

Няколко минути по-късно Сайнц записа най-бързия тур за 1:32.537 мин. По този начин двамата пилоти на Ферари си разменяха бързи обиколки. Най-интересно бе темпото на Ръсел, който бе оборудван с медиум. Състезателят на Мерцедес най-вероятно ще разчита на алтернативна стратегия в неделя.

С отлагането на повече каучук състоянието на пистата Пол Рикар ставаше все по-добро. Голяма част от състезателите имаха проблеми с очертанията на питата и трудните завои в трети сектор. Болидът на Ферари имаше предимство пред всички останали в третия сектор, докато от Ред Бул отново имаха аванс на правата Мистрал, която е разделена от шикан.

До финала на петъчния ден на Пол Рикар нямаше никакви размествания в челото на класирането. Всички екипи правеха състезателни симулации. По този начин Сайнц и Льоклер останаха на първите две позиции. Трети и четвърти завършиха Верстапен и Ръсел. След тях се наредиха Хамилтън, Норис, Гасли, Магнусен, Рикиардо и Перес.