Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Резултатите от втората тренировка може да определят грида

Резултатите от втората тренировка може да определят грида

2388
0
Формула 1, F1, болид
снимка: Пирели

Резултатите от втората свободна тренировка за Гран при на Япония може да бъдат използвани за подреждане на стартовата решетка, ако поради някаква причина квалификацията не може да се проведе в неделя сутрин. По-рано бе взето решение всички планирани за събота събития да бъдат отменени заради очаквания тайфун Хагибис. Те включваха третата свободна сесия и квалификацията на Сузука.

В новата програма сесията за разпределение местата на стартовата решетка е насрочена за 10 часа местно време (4 часа българско). Тъй като обаче не е ясно какви ще са последиците от бурята, рейс контролът се застрахова.

Прогнозата предвижда дъжд и в неделя сутрин. Освен това не се знае какви ще са последствията от бурята в събота. Евентуално разчистване например може да отнеме повече време и съответно да няма достатъчно време за квалификацията.

Във втората тренировка на Сузука Валтери Ботас записа най-добро време. След него се класира съотборникът му в Мерцедес Люис Хамилтън, а трети бе Макс Верстапен (Ред Бул). Състезателите на Ферари Шарл Льоклер и Себастиан Фетел се наредиха четвърти и пети.

В историята на Формула 1 подобни обстоятелства е имало и в предишни надпревари

През 2004 г. пак на Сузука квалификацията бе в неделя преди надпреварата. Причината и тогава бе тайфун.

През 2015 г. пък пороен дъжд прекъсна принудително сесията за разпределение местата на стартовата решетка за Гран при на САЩ. Тогава гридът бе подреден според резултатите от Q1 и Q2.

Мощната буря Хагибис (името означава „скорост“ на един от използваните на Филипините езици – тагалог) е на път да връхлети Япония с поройни валежи и ураганен вятър. Според метеоролозите столицата Токио е заплашена от най-тежките дъждове от 60 години насам. Смята се, че тайфунът ще достигне основния остров Хоншу в събота. Всичко това се случва само месец, след като над 30 000 домове бяха разрушени или пострадаха тежко при един от най-тежките тайфуни в историята на страната – Факсаи.

Властите и гражданите се подготвят също така за възможни високи вълни и особено силни пориви на вятъра. В някои райони са отправени предупреждения жителите да се запасят с храна и вода за поне три дни.

От Рейсинг Пойнт пък откриха забавното в ситуацията и се пошегуваха, че пилотите ще бъдат подредени на грида според номерата си. След това от тима пуснаха анкета за предпочитания от феновете вариант за определяне местата на стартовата решетка.