Начало Автомобилни новини Втори електрически Cadillac се очаква в Европа

Втори електрически Cadillac се очаква в Европа

311
0
Cadillac Optiq

General Motors официално представи електрическия SUV модел Cadillac Optiq. Той ще бъде пуснат на пазара в Китай, а по-късно ще се появи и в Европа. Цените за САЩ вече са определени.

От няколко години насам Cadillac назовава моделите си по подобие на Skoda. Както чехите, така и американците поставят Q в края на някои от имената. Това важи и за новия компактен (според американските стандарти) електрически SUV модел Optiq, който използва гъвкавата електрическа платформа Ultium на концерна General Motors и наскоро е беше представен официално като автомобил за 2025 моделна година.

Дизайн и размери

С размерите си Optiq е близък до също електрическия Mercedes EQE. Средноразмерният (вече по европейски мерки) SUV на Cadillac е с дължина 4,82 м и широчина 1,91 м. По отношение на външния си вид Optiq е подобен на големия SUV модел Lyriq, чието междуосие е с 15 см по-дълго. Lyriq се предлага от дилърските центрове в Северна Америка от лятото на 2022 г. и наскоро беше официално представен в Европа. Предната част на Optiq е оформена според актуалния дизайн на марката с изтеглени надолу фарове и имитация на радиаторна решетка, свързана с тях. От всички страни SUV моделът е облечен в черни панели. На вратите са монтирани дръжки, които потъват, сливайки се с корпуса.

Стилистиката на задната част като че ли не е толкова последователна. От двете страни на задното стъкло са монтирани тънки осветителни елементи. Малко под тях се намират изправените задни светлини. Предполага се, че малките червени елементи служат за мигачи. Като цяло дизайнът на Optiq е много по-дискретен от този на Lyriq.

Екологичен интериор

Вътрешното обзавеждане на новия Cadillac Optiq включва тъкани, чиято прежда е изработена изцяло от рециклирани материали. Това, което прилича на дървен фурнир, е само наполовина от жълта топола; останалите 50% са от рециклирани вестници. Двата дисплея с общ диагонал 33 инча са разположени под цялостна извита стъклена повърхност. С разделителната си способност от 9K те могат да изобразяват повече от един милиард цвята. Инфо-развлекателната система работи на базата на Google, като навигира чрез Google Maps и комуникира чрез Google Assistant.

Задвижваща система

В Китай, където Optiq ще се продава първоначално, електрическият SUV модел ще се предлага с две нива на мощност. И двете разполагат с електромотор, който отдава 150 кВт (204 к.с.) или 180 кВт (245 к.с.) в зависимост от версията на модела. В САЩ Optiq първоначално ще бъде пуснат на пазара само с двумоторно задвижване на всички колела, което предлага приблизително 300 к.с. и максимален въртящ момент от 480 нютонметра. Тази задвижваща конфигурация вероятно ще се появи и в Европа.

Батерия и пробег

Същото се отнася и за батерията. Американският Optiq е оборудван с акумулаторна батерия с капацитет 85 киловатчаса, която според обявените данни би трябвало да позволи пробег от 483 километра. На станция с постоянен ток трябва да е възможно за десет минути да се зареди енергия за около 127 километра. Интензивността на рекуперацията може да се регулира с помощта на функцията Regen on Demand. Предварително дефинирани са три режима на шофиране (Tour, Sport и Snow/Ice), а четвъртата опция позволява персонализирани настройки.

Системи за подпомагане

Пакетът за асистенция, преназначен за всички пазари, работи на базата на технологии с радар, камера и ултразвуков сензор. Серийните асистиращи системи включват адаптивен круиз контрол, наблюдение на мъртвата зона с намеса в управлението, функции за автоматично паркиране, предупреждение за преден сблъсък и много други. В САЩ през първите три години след покупката част от серийното оборудване е пакетът Super Cruise, който осигурява на Cadillac Optiq широка автономия по магистралите. Според плановете той би трябвало да бъде въведен и в Европа, но властите първо трябва да дадат необходимото разрешение.

Пазарна премиера и цени

Първата производствена база за Optiq е заводът на SAIC-GM в Ухан, Китай. Електрическият SUV обаче ще се появи и в Северна и Централна Америка, Близкия изток и Европа. По късно тази година Cadillac възнамерява да обяви точните спецификации и цени, както и датата за стартиране на продажбите на европейските пазари. В САЩ Optiq ще бъде лансиран в две моделни версии –Luxury и Sport, и се очаква да струва най-малко 54 000 долара (в момента се равняват на малко под 50 000 евро). Производството в местен завод е планирано да започне в края на есента.