Начало Други Второ място за Никола Цолов в първия старт на пистата в Херес

Второ място за Никола Цолов в първия старт на пистата в Херес

2705
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Никола Цолов финишира на втора позиция в първия старт на пистата Херес. Българският състезател потегли от полпозишън и записа едно силно представяне на известното испанско трасе. Така Цолов записа подиум в дебитния си старт в Еврокупа-3.

Еврокупа-3 е напълно нов шампионат, който стартира по-рано тази година. Това е една от връзките между Формула 4 и Формула 3. Шампионатът е базиран в Испания и се явява алтернатива на европейската Формула Регионал и Евроформула Оупън.

По-рано тази седмица стана ясно, че Никола Цолов ще се включи в петия кръг от тазгодишния сезон в Еврокупа-3. Той се провежда на Херес. Испанската писта е с дължина 4.428 км и е разположена в Андалусия. Цолов познава много добре трасето от времето, което прекара в испанската Формула 4

По-рано днес Никола Цолов спечели квалификацията на Херес. Българският талант кара за тима на GRS със съотборници Даниел Мавлютов и Нийлс Кулън.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Eurocup-3 (@eurocup_3)

Никола Цолов направи приличен старт и запази водачеството след преминаването на първия завой. Българинът обаче загуби три позиции до края на обиколка №1. В същото време лидер на колоната стана Франческо Браски (Кампос Рейсинг).

Българинът запази четвъртата позиция след изминаването на първите обиколки на Херес и не позволяваше да бъде изпреварван.

В четвъртия тур Никола Цолов мина едно място напред заради отпадането на Естебан Масон. Състезателят на Кампос Рейсинг излетя от трасето и се удари в предпазните ограждения. Очакванията бяха да има кола за сигурност, която обаче така и не се появи.

Никола Цолов започна да стабилизира темпото си с напредване на първия старт на Херес. 16-годишният състезател получи 1-секундно наказание заради нарушаване на границите на пистата. В допълнение, той завъртя и най-бързия тур в надпреварата.

В обиколка №15 Цолов направи успешна атака срещу Хавиер Сагрера (Палу Мотроспорт). След това той започна да се откъсва напред и да топи аванса на Браски.

Никола в крайна сметка успя да отвори достатъчен аванс спрямо Сагрера при развяването на карирания флаг в Херес. По този начин българският лъв запази второто място,  качи се на подиума и спечели общо 21 точки. Победител в състезание №1 на Херес стана Браски.

Утре е вторият старт от Еврокупа-3 на Херес. Той ще се проведе в 13:45 часа българско време и може да бъде гледан безплатно в YouTube канала на шампионата.