Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вурц: Монако обсебва сетивата

Вурц: Монако обсебва сетивата

39
0
Алекс Вурц
Алекс Вурц, снимка Уилямс

Състезанието за Голямата награда на Монако поляризира мненията в падока. Някои пилоти смятат надпреварата между мантинелите в княжеството за доста опасен анахронизъм. Нелсън Пикет дори описваше събитието като „да караш хеликоптер в хола“. Друга част от състезателите обаче се радват неимоверно много на преживяването и идват с голямо удоволствие в Монако, където трасето е тотално различно от всички останали в календара. Със сигурност то притежава блясък, какъвто не може да се види на никоя друга писта.

„На състезанието в Монако влизаш в една сфера, която трудно може да бъде достигната иначе“, обяснява Алекс Вурц пред derStandard.at. „Впечатленията са толкова много и щурмуват главата ти така, че можеш да развиеш зависимост. Никога не съм взимал наркотици, но смятам, че това е нещо подобно, много странна история.“

Карането от своя страна се различава много от това на другите писти, нещо което впечатлява Вурц още след първите му обиколки.

„При почти всеки завой си мислиш: Господи Боже, закъснях и сега ще се разбия в мантинелите! Но на изхода на всеки завой отново владееш колата и започваш да мислиш за следващия завой. Състезанието е наистина напрегнато.

На обикновените трасета пилотът успява да оптимизира времето си с 2-3 секунди. В Монако обаче може да стигне до 7-8 сек.“

Вурц е доста зает този сезон. Освен ангажиментите си с Тойота за 24 часа на Льо Ман, той е ментор на пилотите на Уилямс и експерт коментатор на австрийската държавна телевизия ORF. Интересен е отговорът на въпроса, какви съвети би дал на Пастор Малдонадо и Бруно Сена за предстоящата надпревара.

„Монако е много интересно трасе и по отношение на техниката. Тук натоварването за гумите е доста ограничено, няма толкова сериозни натоварвания за пилотите. Те могат да разчитат до голяма степен на инстинктите си и трябва бързо да намерят своя ритъм.“

Дали тези съвети ще са полезни за неговите повереници и дали те ще успеят да постигнат втора поредна победа за Уилямс ще видим едва в неделя.