Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Въвеждат нови камери за катастрофите във Ф1

Въвеждат нови камери за катастрофите във Ф1

39
0

ФИА ще въведе нови високоскоростни камери във Ф1 от 2016 г., които ще бъдат монтирани на болидите и ще помагат в разследванията на инциденти. Новата технология ще влезе в действие за първи път през март по време на предсезонните тестове.

След мистериозната катастрофата на Фернандо Алонсо по време на тестовете в Барселона тази година се заговори за нуждата от качествени видео записи, които да показват точно какво се случва на пистата във всеки един момент от обиколката.

В резултат ФИА възложи на компанията Манети Марели да произведе ново устройство. То ще следи движението на главата на пилота в момента на удара и ще е с размери около два на осем сантиметра. Ще записва 400 кадъра в секунда и ще е разположено върху шасито пред антените, насочено към пилота.

Камерата ще може да записва до 90 минути, а записът ще се съхранява в черната кутия на болида. Ще е синхронизиран с телеметрията, така че отборите ще могат да анализират точната скорост и сила в момента на удара.

Тази година ще бъде тестван прототип на камерата, който ще провери дали може да издържи на силите, на които бива подложено на болида. Очаква се в началото на януари вече да има завършена версия, която да може да бъде монтирана на колите за първия тест в Барселона на 1 март догодина.