Начало Video Световният автомобил на 2021 VW ID.4 вече е в България

Световният автомобил на 2021 VW ID.4 вече е в България

2653
0

Световният автомобил на 2021 – новият изцяло електрически SUV Volkswagen ID.4 – бе представен официално в България. Гостите на събитието имаха възможност да разгледат модела, както и да го тестват на място.

ID.4 е SUV модел от ново поколение, който предлага спортно усещане зад волана, съчетано хармонично с комфортното изживяване при всяко пътуване. Със своя впечатляващ външен дизайн и изключително просторен интериор, новият електрически модел използва множество модерни решения за управление на функциите, контролни прибори и дисплеи, инфотейнмънт и асистиращи системи.

При ID.4 първоначално ще се предлагат два размера батерии

При версиите ID.4 Pure и ID.4 City се използва вариант с нетно енергийно съдържание 52 кВтч, която дава възможност за изминаване на пробег до 348 км (според WLTP) с едно зареждане. При останалите модели се използва акумулаторна батерия с нетен капацитет от 77 кВтч. Тя съдържа енергия, достатъчна за изминаването на автономен пробег до 522 км (WLTP). Във всички случаи акумулаторната батерия е разположена в подовата секция на каросерията и осигурява нисък център на тежестта и балансирано разпределение на натоварването на двата моста. Големите колела с диаметър до 21 цола подчертават спортния характер на електрическия SUVмодел. Клиренсът от 16 сантиметра е отлична предпоставка за успешно справяне и с леки офроуд терени.

Тяговият електродвигател е разположен на задния мост и се предлага в три различни нива по отношение на мощността. Във вариантите ID.4 Pure и ID.4 City той развива 109 кВт (148 к.с.) или 125 кВт (170 к.с.), докато при всички останали варианти мощността е 150 кВт (204 к.с.). С тази върхова версия на двигателя ID.4 ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,5 секунди, а при всички варианти на новия модел максималната скорост е електронно ограничена на 160 км/ч. По-късно тази година ще бъде представен и спортният флагман на гамата с система за двойно предаване.

Външният дизайн на ID.4 се отличава с впечатляващо атлетични пропорции и ултрамодерно излъчване

Изчистената стилистика с плавни линии и форми е вдъхновена от природата. Аеродинамичната концепция е усъвършенствана и е с коефициент на въздушно съпротивление от едва 0,28. Още в стандартното оборудване новият модел предлага почти пълно светодиодно изпълнение на предните светлини. Комбинираните задни светлини използват изцяло LED технология при всички изпълнения на ID.4. Топверсията в гамата включва интерактивната матрична система IQ. Light на предните LED фарове с интелигентно управление на дългите светлини. Триизмерният дизайн на комбинираните LED светлини отзад се отличават с изключително хомогенно оформление в ярко червено.

Дългият 4,58 метра ID.4 използва модулната платформа за модели с електрическо задвижване MEB (Modularer E-Antriebs-Baukasten) на Volkswagen. При нея компановъчната схема за разпределение на вътрешното пространство за пътниците, багажа и системата за задвижване е принципно нова и предлага редица предимства. На практика просторът в купето е сравним с този при конвенционалните SUV модели в горния автомобилен клас. Цветовете в интериора са модерни и приветливи. В зависимост от положението на облегалката на задната седалка, багажното отделение може да предложи от 543 до 1 575 литра. Оборудването на ID.4 включва електрическо задвижване на капака на багажника, релси за багажник на покрива (стандартно) и теглич за прикачни товари.

Модерната концепция за управление на функциите и контролните прибори в новия електрически SUV модел вече не изисква никакви физически бутони

Фокусирана е върху двата екрана с висока разделителна способност на арматурното табло. По-малкият от тях замества класическия блок на контролните прибори зад волана. Този с по-голям диагонал (до 12 инча) заема централна позиция на таблото. Той е със сензорна повърхност и се ползва от инфотейнмънт системата. Освен това водачът може да използва системата за гласово управление с естествена реч „Hello ID“. Тя разбира редица разговорни фрази и е в състояние да получи достъп до информация от облака благодарение на своята постоянна връзка с интернет. Иновативната ID. Light под формата на светлинна лента под челното стъкло също дава своя принос, осигурявайки интуитивна подкрепа на водача.

Volkswagen предлага новия ID.4 в осем предварително конфигурирани варианта – Pure, City, Pro, Life, Business, Family, Tech и Max. Тази маркетингова стратегия има за цел да направи структурата на обширната моделна гама на ID.4 по-ясна и разбираема за клиентите и всеки от тях може бързо да намери варианта, който му подхожда най-добре.

Със своята концепция We Charge Volkswagen влиза в ролята на първия едросериен автомобилен производител, който предлага цялостен пакет услуги за удобно, свързано и устойчиво зареждане за електромобили

При използване на бързозарядна станция (прав ток, DC) възможността за зареждане със 125 кВт на ID.4 позволява aкумулаторната батерия с капацитет 77 кВтч да бъде презаредена и готова за изминаване на следващите 320 километра за около 30 минути (според WLTP). В момента на приемането от своите собственици в Европа, Volkswagen ID.4 има изцяло неутрален въглерод баланс. Ако се зарежда с електроенергия от възобновяеми източници, електромобилът ще запази почти напълно своята неутралност и в периода на експлоатация.

С фамилията от ID. модели марката Volkswagen разширява своята традиционна продуктова гама с изцяло нова, отделна линия от предложения на пазара. Новият ID.4 следва премиерата на компактния електромобил ID.3. Той заема своето място в изключително популярния сегмент на компактните SUV автомобили. ID.4 е вторият напълно електрически модел на марката Volkswagen. Той ще се произвежда и предлага не само в Европа, но и на пазара в Китай, а по-късно и в САЩ. В периода до 2024 година марката ще инвестира общо 11 милиарда евро в електрическа мобилност като част от стратегията Transform 2025+. До 2029 година Volkswagen планира да пусне на пазара до 75 напълно електрически модела и да реализира около 26 милиона електромобила през същия период.