Начало Автомобили VW поглъща Porsche до месец

VW поглъща Porsche до месец

90
0
Porsche,VW

Днес, на специална пресконференция в щаб-квартирата на концерна VW във Волфсбург ще бъдат оповестени подробностите по сделката за пълното поглъщане на Porsche AG.
Според разпространената предварително информация от Volkswagen се казва, че процесите започнали през 2009 г. най-накрая ще бъдат завършени напълно до 1 август т.г.. Останалите 50,1% акции на производителя на спортни автомобили ще бъдат изкупени за 4,46 млрд. евро и едно обикновена акция на Volkswagen.
Така Porsche ще стане 11-та марка в портфолиото на концерна, който в момента е собственик и на Audi, Skoda, Bugatti, Volkswagen, Seat, Bentley, Lamborghini, MAN, Scania и Ducati.
В началото на 2009 г. компанията Porsche изтегли огромен кредит от банки за закупуване на 51% от акциите на VW, но всичко се обърна наопаки, в Щутгард изпаднаха в дългова криза и завършиха финансовата година със загуба от 4,4 млрд. евро.
Така през зимата на същата година Volkswagen изкупи 49,9% акции на Porsche за 3,9 млрд. евро и пое ангажимент да придобие пълния пакет ценни книжа в най-близко време.
До преди една-две години от концерна не бързаха да завършват сделката преди 2014 г. поради необходимостта да заплатят данъци в размер от около 1 млрд. евро. На германците, оформили покупката през междинната холдингова компания Porsche Zwischenholding GmbH, помогна и това, че още в края на 2011 г. бяха внесени съответните поправки в данъчния кодекс на Германия.