Начало Автомобили VW представи Cross Coupe в Токио

VW представи Cross Coupe в Токио

53
0
Coupe,Cross,SUV,VW

На открилия се в сряда за медии Токийски автосалон компанията Volkswagen представи концептуален кросоувър с хибридно задвижване, наречен VW Cross Coupe.
Автомобилът е поредна вариация на тема всъдеход с черти на купе с четири врати. Дизайнът му е разработен от главният дизайнер на концерна VW Валтер де Силва и водещия стилист на марката Volkswagen Клаус Бишоп.
Крос-купето изглежда доста динамично – плосък и плавно спускащ се назад покрив, масивна задна колона и агресивна предница, изпълнена в новия фирмен стил на марката, налаган от италианския стилист в новите модели на марката.
По своите габаритни размери моделът попада между Golf и Tiguan и е построен на нова модулна платформа MQB, която ще се използва в бъдеще от множество модели на концерна с напречно разположени двигатели.
Като типичен представител на всъдеходите VW Cross Coupe е със задвижване на четирите колела. За предната ос се грижат бензинов TSI с мощност 150 к.с. и 40-киловатов електромотор, а за задната – още един електромотор с мощност 85 кВт, включван допълнително от електрониката на автомобила. Трансмисията е 7-степенна DSG.
За ускорение до 100 км/ч са необходими 7 сек, а максималната скорост е малко над 200 км/ч. Само на електротяга обаче скоростта е ограничена на 120 км/ч. и може да измине разстояние от около 40 км.
Концептуалният кросоувър със сумарна мощност от 265 к.с. може да се придвижва в три режима – Eco, при който се икономисва енергия, Sport (динамично шофиране) и Offroad, при който максимално ефективно се използва задния електродвигател. Максималният разход на гориво на не особено лекия (1748 кг.) автомобил е в границите на 2,7 л/100 км.
Капацитетът на монтираните в средата на Cross Coupe SUV батерии е 9,8 квтч, като за зареждането им се използва бензиновия двигател и системата за рекуперация на енергията при спиране, както и битовата мрежа. В повечето случаи моделът се старае да се предвижва на електротяга, докато бензиновият агрегат се използва предимно при ускорение.
Перспективите пред поредния хибриден всъдеход са все още мътни. Неочаквания нов модел във формат спортно всъдеходно купе с четири врати засега може да означава, че VW се е заинтересувал от сегмента на субкомпактните кросоувъри, в който напоследък се наблюдава забележимо раздвижване. Доста необикновения на външен вид Nissan Juke се продава доста добре, а и новия MINI Countryman не изостава от него.