Начало Автомобили VW T-Cross с пет звезди в тестовете на Euro NCAP

VW T-Cross с пет звезди в тестовете на Euro NCAP

2671
0
Volkswagen T-Cross
Volkswagen T-Cross; снимка: Volkswagen

Новият Volkswagen T-Cross, който наскоро бе представен у нас, получи максимална оценка от 5 звезди в тестовете за безопасност Euro NCAP. Той постигна топ резултати във всички категории.

Най-новият член на семейството на Volkswagen е с многобройни системи в помощ на шофьора, които вече са стандарт, а доскоро са били налични само в по-висок клас автомобили.

Иновативният кросоувър разполага с Front Assist area monitoring system (от англ. – система за наблюдаване на пространството отпред). Тя включва Pedestrian Monitoring, City Emergency Braking System, Lane Assist, Hill Start Assist – съответно за наблюдение на пешеходци, аварийно спиране в градски условия, следене на лента, подпомагане при качване, както и система за предпазване на хората в колата. Последната технология автоматично затваря прозорците и люка на покрива и затяга коланите при риск от инцидент.

Оборудването на T-Cross включва още помощник за смяна на лентите, Blind Spot Monitor, Rear Traffic Allert

Сред опционалните системи са Driver Alert System, Park Assist, Adaptive Cruise Control.

При тестовете Euro NCAP се пресъздават сценарии на пътно поведение. Автомобилът се подлага на различни натоварвания – странични, фронтални, дори на удар отгоре. Volkswagen T-Cross записа резултат от 97% в категорията за опазване на възрастни. Това е постижение, което го нарежда до значително по-големи модели.

T-Cross е подходящ и за семейства, като това бе демонстрирано от резултата от 86% в категорията за детска безопасност. Тестовете на подпомагащите системи доведоха до постижение от 80%. Общият резултат е най-високата оценка за системите за безопасност в колата – 5 звезди.

Най-малкият SUV на Volkswagen е с еднолитров, трицилиндров бензинов двигател с турбокомпресор или дизелов агрегат 1.6 TDI. Първият мотор е с максимална мощност от 115 к.с., а вторият – с 95 к.с.

Бензиновият двигател се куплира с 6-степенна механична трансмисия или 7-степенна трансмисия с два съединителя. Последната предлага серийно два режима на шофиране – „Normal“ и „Sport“. Ускорението от 0 до 100 км/ч е за 10,2 секунди, а максималната скорост достига 193 км/ч. Този агрегат консумира едва 4,9 литра бензин 95Н на 100 километра.

Дизеловият двигател на модела се предлага с 5-степенна механична трансмисия или 7-степенна предавателна кутия с двоен съединител (DSG) и start-stop система.

T-Cross е и с най-високо равнище на свързаност с глобалната мрежа и околния свят. Управлението и персонализирането на функциите на борда е извънредно лесно и интуитивно.