Начало Рали Взеха победата на Хирвонен, Ситроен обжалва

Взеха победата на Хирвонен, Ситроен обжалва

87
0
Мико Хирвонен,Ситроен

Победителят Мико Хирвонен бе дисквалифициран след края на рали Португалия. Техническите комисари намериха 2 сериозни несъответствия в Ситроена му DS3 спрямо хомологацията на колата. Така победата отиде при норвежеца Мадс Остберг с частен Форд, втори стана Евгени Новиков, а трети – Петер Солберг, също с Форд.

От Ситроен обявиха, че ще обжалват дисквалификацията на Хирвонен и обясниха и двата проблема с автомобила.

Пилотът бе изваден от класирането заради нов съединител, за който французите дадоха обяснения, че е по-тежък от стандартния и не е давал никакви предимства по отношение на скоростта.

Вторият проблем, който ще бъде разглеждан допълнително от техническата комисия, е свързан с по-голям размер от допустимото на турбината на турбото.

Според тима причина за увеличението е прекомерното топлинно разширение по време на състезанието около португалския град Фаро.

При всички случаи дисквалификацията на Хирвонен и първата победа на Остберг в световните ралита е добра новина за другия пилот на Ситроен Себастиен Льоб, който така запазва по-голяма дистанция до съотборника си в шампионата след отпадането си още в началото на надпреварата.