Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър: Истинските приятели в F1 се броят на пръсти

Уебър: Истинските приятели в F1 се броят на пръсти

40
0
Марк Уебър

Приятелства във Формула 1 се създават изключително трудно, но по-важното е между пилотите в Гран при да съществува уважение, твърди Марк Уебър.

Отношенията на австралийския пилот на Ред Бул със съотборника му Себастиан Фетел неколкократно бяха подлаган на изпитания през сезон 2010 г., докато двамата се бореха за световната титла. В крайна сметка Марк направи изводи, които сподели с медиите в родината си.

Съществува нормално уважение, трябва да има – иначе не се получава. Необходимо е да изпитваш респект към противниците си. В противен случай не постигаш нищо, защото твърде лесно сваляш гарда. Но не е лесно да създаваш приятелства. Близките ни хора са извън професията. Случва се да се сближиш с един-двама състезатели, но като цяло истинските приятели в F1 се броят на пръстите на едната ти ръка. В крайна сметка винаги си сам. Има нещо необикновено в това да се поставиш в особена ситуация, в която знаеш, че единственият път е напред – обясни Уебър.

Австралиецът е категоричен също така, че има хора, заслужаващи човек да им остане верен и да поддържа добрите си взаимоотношения с тях, като посочи и необходимите според него качества за един добър състезател.

Според мен желанието, отдадеността и решимостта да учиш непрекъснато са най-важните неща. Хубаво е да имаш опит, но тези качества не можеш да си ги купиш от някъде. Освен това никога не знаеш кой те наблюдава и затова винаги трябва да натискаш, да опитваш непрекъснато. [Нужно е] да слушаш хората, които са в състояние да ти помогнал, да се стараеш да спазваш последователност [в кариерата си]. Чудесно е да изпитваш доверие и благодарност към тях, докато напредваш. Става дума за шепа хора – не е трудно да им останеш верен – допълни пилотът.