Начало Други WEC обяви календара за сезон 2023

WEC обяви календара за сезон 2023

668
0
ФИА WEC
снимка, Мишлен

Световният шампионат за издръжливост (WEC) обяви календара си за сезон 2023. Той ще включва седем състезания, които ще се проведат от март до ноември. Надпреварите за следващата година са с една повече в сравнение с 2022 г.

11-ият сезон на FIA WEC ще започне с официалния пролог на Себринг от 11-12 март. Той ще бъде последван от първото състезание за сезона 2023- „1000 мили на Себринг“. Надпреварата на трасето във Флорида е част от уикенда „Супер Себринг“ и е подгрява 12-те часа на легендарната американска писта. Същинското състезание е част от календара на американския шампионат за издръжливост IMSA.

После WEC се отправя към пистата Алгарве на 16 април. Състезанието в Португалия ще носи името „6 часа на Портимао. Това ще бъде второ посещение на световния шампионат на 4.653-километровото португалско трасе след миналата година. Тогава надпреварата бе с дължина 8 часа.

Само две седмици по-късно WEC се завръща с 6-те часа на Спа. Историческото белгийско трасе е неизменна част от създаването на шампионата на ФИА през 2012 г. Също така състезанието ще бъде като основна подготовка за Льо Ман.

Месец май ще бъде почивен за всички екипи. Четвъртият кръг от сезон 2023 ще е „24 часа на Льо Ман“, което ще се проведе на 10 и 11 юни. Това ще бъде 91-вото издание на легендарното 24-часово състезание, организирано от Automobile Club de l’Ouest (ACO). За разлика от тази година, през 2023-та няма да има застъпване с графика на F1.

Догодина в Льо Ман ще участват Тойота, Пежо, Ферари, Порше, Кадилак и Гликенхаус. Всички тези марки ще се състезават да грабнат великолепния трофей Centennial Trophy, създаден съвместно с Monnaie de Paris. Новият трофей бе наскоро представен на прочутото изложение Pebble Beach Concours D’Elegance в Калифорния.

След Льо Ман идват 6-те часа на Монца. Това ще бъде трето издание на надпреварата на италианската писта. Сезон 2023 ще приключи със състезанията „6 часа на Фуджи“ и „8 часа на Бахрейн“. Пистата Сахир също е неизменна част от календара на световния шампионат за издръжливост.

„Всички очакваме с нетърпение сезон 2023, откакто влезе в сила категорията на хиперавтомобилите. Съставът от емблематични марки спортни автомобили е доказателство за работата, извършена през последните няколко години. Това важи и за факта, че правилата са подходящи за производителите, както и доказателство за нарастващата привлекателност на състезанията за издръжливост в световен мащаб“, сподели президентът на WEC Ришар Миле.

„Графикът от седем кръга е естествена еволюция на календара, който познаваме добре от предишните години. Той  ще предостави на участващите производители сцена за представяне на техните мечтани автомобили на различни писти от световна класа, както и на ключови световни пазари. Следващото издание на „24-те часа на Льо Ман“ ще бъде в центъра на сезона. Изключително съм доволен, че това беше взето предвид при одобряването на календара на F1 от Световния съвет за моторни спортове. Това подчертава сътрудничеството на ФИА като управляващ орган на световния автомобилен спорт със заинтересованите страни от водещите световни шампионати“, допълни Миле.

„Много се радвам, че световният шампионат за издръжливост (WEC) става все по-силен“, каза президентът на ФИА Мохамед Бин Сулайем. „Бих искал да благодаря на всички, които участват в неговото създаване- ФИА, ACO и организатора на световния шампионат за издръжливост. Благодарение на усилията на организатора, шампионатът се радва на силен и стабилен календар. Ако погледнем напред, 2023-та не може да дойде достатъчно скоро. Най-престижното състезание за издръжливост в света, 24-те часа на Льо Ман, празнува своя вековен юбилей. По този повод то ще избягва сблъсък с F1. Освен това ще имаме огромен брой участници в класа на хиперавтомобилите. Вярвам, че догодина има какво да очакваме от шампионата.“